Acties bij Italiaanse douane leiden tot files op de Brenner

ROME, 10 NOV. Op de Brennerpas en bij andere grensovergangen tussen Italië en Oostenrijk zijn gisteren lange files ontstaan van vrachtwagens wegens stiptheidsacties van de Italiaanse douane. Het personenverkeer heeft nauwelijks hinder ondervonden van de acties.

Bij de grensovergang op de Brennerpas groeide de file aan de Italiaanse kant gisteren tot tien kilometer. Volgens Italiaanse media werden aan de grens tussen Oostenrijk en Duitsland vrachtwagens tegengehouden die door moesten rijden naar Italië, om te voorkomen dat een file langzaam rijdende vrachtwagens de Oostenrijkse wegen zou verstoppen en de lucht vervuilen.

De stiptheidsacties zijn uit protest tegen de plannen voor privatisering van de douane, die voortvloeien uit regels hierover van de Europese gemeenschap. De douane-beambten weigeren nu overuren te maken en voeren alle opdrachten tot op de letter uit. Zij hebben gezegd dat hun actie voor onbepaalde tijd is. Bij een eerder aanhoudend arbeidsprotest van de douane heeft de Italiaanse regering de financiële politie naar de grens gestuurd om daar een deel van het werk over te nemen.