Warenhuis voor de sporter

Hoe het er precies uit zal zien weet nog niemand, of het zal werken al evenmin, maar dat het er moet komen wel: een olympische netwerk. Govert Weinberg, bestuurslid van NOC/NSF, loste zaterdag het startschot voor dit project.

De bedoeling is de voorzieningen voor verantwoorde topsportbegeleiding dichter bij de topsporter te brengen en te voorzien van een keurmerk. Een zaal vol vooral adspirant-topsporters in Ede hoorde het belangstellend aan, maar na de lancering wist niemand veel meer dan dat Marcel Sturkenboom van de taakgroep topsport van het ministerie van WVC ter beschikking gesteld is om als projectleider te fungeren. En dat er in Nederland voor dit project drie lokale (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht) en drie regionale steunpunten zijn "genomineerd'.

De daar al bestaande faciliteiten voor topsporters - op het gebied van onder meer onderwijs, medische en mentale begeleiding - moeten worden geoptimaliseerd. Wordt het een computersysteem, een klapper, een flatgebouw, een multifunctioneel sport medisch advies centrum voor de 1975 geregistreerde topsporters in Nederland? Neen, zegt een van de betrokken, je moet het zien als een warenhuis waar alles te vinden is dat met de drie M's te maken heeft: maatschappelijke begeleiding, medische begeleiding en mentale begeleiding.

Drs. M.A. Ducrot, voormalig profwielrenner, is één van de (ex) topsporters die is gevraagd mee te werken. Als geen ander weet hij dat sporters graag zelf hun vertrouwensmensen kiezen, een eigen begeleidingsteam samenstellen en als dat er eenmaal is geen behoefte hebben aan een supermarkt waar de hapklare brokken hulpverlening voor het opscheppen liggen. “Hoe krijg je iets zo aantrekkelijk dat de topsporter zegt: daar moet ik zijn.” Het moet in elk geval geen loket worden, waar de sporter heen komt om vervolgens te worden doorgewezen. Het olympisch netwerk moeten een sporter met "een probleem' meteen kunnen helpen. Want in de huidige opzet is er nog veel mis. Dat ondervond Ducrot.

In de wandelgangen van het congres liep hij twee medewerkers van de "individuele begeleiding' van de NSF tegen het lijf. Waarom hij niets van ze had gehoord nadat hij vorig jaar was gestopt met zijn carrière, wilde hij weten. Het was hun rayon niet, kreeg hij als antwoord. Het motiveerde Ducrot om aan de slag te gaan. In het nieuwe warenhuis wordt nooit "nee' verkocht en is alles goedgekeurd door het Nederlands Olympisch Comité.

    • Peter de Jonge