Vredesproces Cambodja in gevaar, aanval Rode Khmer

BANGKOK/PEKING, 9 NOV. Het vredesplan van de Verenigde Naties in Cambodja loopt groot gevaar. Dat zei de Cambodjaanse premier Hun Sen vandaag nadat het vinden van een uitweg uit de impasse in het vredesproces dit weekeinde mislukte. Ook de Franse minister van buitenlandse zaken, Roland Dumas, is pessimistisch over de vredeskansen in Cambodja.

De afgelopen twee dagen werd in Peking door alle betrokken partijen vergaderd over het vinden van een oplossing voor de weigering van de Rode Khmer mee te werken aan ontwapening en demobilisatie. De Rode Khmer voert als reden aan dat zich nog steeds Vietnamese militairen in het land bevinden. Officieel trokken de Vietnamezen - die in 1979 een einde maakten aan het maoïstische schrikbewind van de Rode Khmer - zich in 1989 terug, maar volgens de Rode Khmer hebben duizenden Vietnamese militairen zich als burgers vermomd. Het hoofd van de VN-autoriteiten in Cambodja (UNTAC), de Japanner Akashi, die ook in Peking was, zegt geen bewijzen te hebben voor de beweringen van de Rode Khmer.

Het overleg, dat onder leiding stond van Indonesië en Frankrijk, eindigde gisteren zonder akkoord. “Het was niet mogelijk volledige overeenstemming te krijgen over de manier waarop we de obstakels moeten opruimen”, zei de Indonesische minister van buitenlandse zaken, Ali Alatas, diplomatiek. Zijn Franse ambtgenoot Roland Dumas ging veel verder en zei dat het vredesproces in Cambodja nu serieus gevaar loopt. Op 15 november zullen Dumas en Alatas verslag uitbrengen aan de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros Ghali.

Een militaire post van de VN in Chaom Khsan, nabij de Thaise grens, heeft zaterdag twee uur lang onder vuur gelegen, vermoedelijk van Rode-Khmerstrijders. De aanwezige VN-militairen werden uit voorzorg per helikopter geëvacueerd. In Cambodja bevinden zich 16.000 VN-militairen en 6.000 VN-functionarissen. (AP, Reuter, AFP)