Vergoossen stuurt spelers naar trainerscursus

AMSTERDAM, 9 NOV. Sef Vergoossen (45) is sinds juli 1989 hoofdtrainer van MVV. Daarvoor was hij trainer van Holtum, EHC en VVV. Een bedaarde Limburger. Vorig seizoen werd hij met zijn elftal verrassend zevende in de eredivisie. Reden voor Ajax-trainer Van Gaal om vóór deze competitie op te merken: “Vorig seizoen speelde MVV als aansprekend voetbal. De ploeg ging uit van de eigen mogelijkheden met veel positiewisselingen. Daar hou ik van.”

Nu staat MVV weer zevende. Wat dit seizoen nog meer opvalt bij MVV is de lol in voetbal. Een beleving die Vergoossen uitdraagt. Hij ging zelfs zo ver zijn spelers naar de trainerscursus te sturen, zoals spits Erik Meijer en spelmaker Hans Visser. Acht MVV'ers volgen intussen de leergang. “Ze praten nu makkelijker over voetbal. Ze leren tactisch denken, voelen de wedstrijd en het spel van de tegenstander aan. En ze begrijpen mij eerder”, weet de trainer. “Visser is een echte straatvoetballer. Die kan alles met een bal. Maar ik heb hem gezegd op een trainerscursus te gaan. Nu ziet hij het spel beter. Je ziet hem vooruitgaan.”

De meest positieve kant van MVV vindt Vergoossen dat de groep “zo verschrikkelijk graag” voetbalt. “Ik moet soms zelfs de trainingen inkorten, omdat ze anders niet meer te stuiten zijn. We spelen altijd hetzelfde, met dezelfde speelwijze, met dezelfde overtuiging, uit en thuis. Tegen Cambuur vorige week ging het mis. Je ziet het aankomen. Dan gaan ze te ver. Dat is het moeilijke van deze groep. Maar het is moeilijk enthousiaste mensen in te tomen.”

Tegen Ajax was het enthousiasme opnieuw lonend, geïllustreerd door de doelpunten van Meijer (1-1) en Scheepers (1-2). Ajax zocht de schuld bij zichzelf, maar je speelt nu eenmaal zo goed als de tegenstander toelaat. En deze wedstrijd werden de Amsterdamse verdedigers voortdurend geconfronteerd met de brutaliteit van Meijer en Scheepers en de trucendoos van Visser. Vergoossen: “Ik heb gezegd: "Wij bepalen de posities als we de bal hebben en niet Ajax. Wij lopen niet achter Ajax aan, als we de kans krijgen moeten ze achter ons aan lopen.' In het begin liep het niet. Nervositeit. Begrijpelijk als je in De Meer speelt. Zo'n Visser valt dan over de bal, wat hem nooit overkomt. En wat denk je van Van As, uitgeleend door Ajax, die speelt hier voor eigen publiek tegen zijn eigen club. In de rust heb ik er weer op gehamerd. Geloven in eigen kunnen.”

Vergoossen zegt al tien jaar dezelfde visie op voetbal te koesteren. “Maar je moet er wel de groep voor hebben om die in praktijk te kunnen brengen. Ik heb gezocht naar spelers die erin pasten. Meijer volgde ik jaren, ik zag hem voor het eerst als linksback bij Antwerp. Nu is hij een zelfverzekerde, kopsterke spits. Een karakterjongen. Van As is getipt door scouts. Het probleem was bij hem dat hij in het tweede van Ajax gewend was aanvallend te spelen, op de helft van de tegenstander. Ik ken z'n mankementen.”

Scheepers is een apart geval, weet Vergoossen. “Die is vier jaar bij een topclub geweest en buiten de boot gevallen. Die wil zich waarmaken. Ik heb hem gezegd: "Laat PSV los, laat alles los. Als je bij MVV goed speelt dan val je wel op bij PSV en Ajax. Maar ik bepaal wanneer je je waar kunt maken'. Hard voor hem. Maar MVV komt eerst.”