Vaste klant in elke Amsterdamse kroeg

Alsof er naar Nederlandse begrippen al niet genoeg over sport en al zijn mogelijke achtergronden wordt geschreven. Alsof niet alles wat sportmensen, hun leiders en begeleiders te vertellen hebben, wordt herkauwd, blijkt in Amsterdam en omstreken een sportkrantje gemaakt door amateurs gretig aftrek te vinden. Mogelijk omdat het maandelijks overal te verkrijgen is: in sportkantines, cafés, bibliotheken, sportzaken en bij benzinestations en allerlei sportevenementen. Vooral ook omdat het gratis bijna even relevante informatie geeft als de reguliere sportrubrieken.

Rond de 25.000 exemplaren van Sportclub - heel eenvoudig - worden door de "baas' van de Amsterdamse amateurjournalisten Bram van Barneveld sinds vier jaar maandelijks over Amsterdam en omgeving verspreid. En wie het blaadje aan een inspectie onderwerpt, moet toegeven dat het qua vormgeving en zelfs aan inhoud in kwaliteit weinig onderdoet voor de gemiddelde professionele sportjournalistiek.

Interviews met topsporters en bestuurders die in Amsterdam of omgeving wonen dan wel enige affiniteit met de sport in de hoofdstad hebben, ze zijn allemaal aan bod geweest. Johan Cruijff, Marco van Basten, Ellen van Langen, Peter Post, Bettine Vriesekoop, Dennis Bergkamp, Louis van Gaal. Daarnaast een medische rubriek, een rubriek over mentale begeleiding, gastcolumns en een sportagenda. Bijeengeschreven door enthousiaste vrijwilligers (op basis van onkostenvergoeding), die vrijwel allen journalistieke ervaring missen.

De krant wordt financieel draaiende gehouden dank zij een veertigtal advertenties. “Net voldoende om quitte te spelen.” Van Barneveld, ex-leraar Duits, en een kameraad verzorgen zelf de acquisitie. Want ze doen op het drukwerk na alles zelf.

Van Barneveld begon ruim vier jaar geleden. “Ik zag in een café zo'n horeca-blaadje hangen met een artikel waarin de regels van American Football werden uitgelegd. Voor een krantje met veel van soortgelijke artikelen zou toch interesse moeten bestaan? Ik ben gaan informeren hoe je zo'n krantje kon opzetten, wat dat ging kosten. In augustus 1988 kwam het eerste nummer uit. Nu zijn we al aan de 46ste editie toe.”

Van Barneveld en zijn krantje werden door de beroepsjournalisten niet met open armen ontvangen. “Ze vonden het maar niks.” Dat soort afweermechanismen. Nu worden ze gelezen. Binnen korte tijd verzorgde Sportclub wekelijks twee radioprogramma's in samenwerking Radio Noord-Holland en op maandag een uitzending voor Salto, een lokaal televisiekanaal. Daarnaast geeft Sportclub in samenwerking met de Amsterdamse Sportraad de Amsterdamse sport- en recreatiegids uit.

Sportclub wil een positieve bijdrage leveren aan de sport in Amsterdam. “Maar als iemand in een interview kritische uitlatingen doet, wordt hij niet gecensureerd.” Menig prominent sportman heeft zijn medewerking verleend aan de krant. In het verleden vroegen de hockeydames nog wel eens 250 gulden voor een interview. “Maar nu komt het zelden meer voor dat iemand weigert.”

De bekendheid van Sportclub neemt toe. Sinds een paar jaar organiseert de stichting in samenwerking met de gemeente Amsterdam jaarlijks "Het bal der Amsterdamse kampioenen'. Een gala zoals vanavond in het Marriott-hotel. Dan worden de sportvrouw, sportman en sportploeg van Amsterdam en omgeving gekozen. Ze zullen er weer allemaal zijn, de prominente sportmensen. Stanley Franker, Jan Timman, Brenda Schultz, Jan Siemerink, Bettine Vriesekoop, Ingrid Haringa, Nico Rienks, Henk-Jan Zwolle en de complete Ajax-selectie, die waarschijnlijk sportploeg wordt.

Sportvrouwkandidate Ellen van Langen en sportmankandidaat Ron Zwerver (met Dennis Bergkamp) kunnen niet aanwezig zijn door hun verblijf in respectievelijk Los Angeles en Japan. Maar via de satelliet is alles mogelijk. Hoewel de uitgever met zijn blad een neiging naar landelijke faam en professionalisme moeilijk kan onderdrukken, houdt de krant voorlopig een Amsterdams karakter. Enthousiasme moet de drijfveer blijven.

    • Guus van Holland