PSV probeert Romario buiten de schijnwerpers te houden; "Eindelijk een week die normaal is'

EINDHOVEN, 9 NOV. Nu het grootste doel van het seizoen, spelen in de Champions League, is bereikt lijkt het sportieve aspect bij PSV even te moeten wijken voor organisatorische bezigheden. Zaterdagavond werd, als betrof het de eerste lichte training na een zwaar duel, het onderaan staande Fortuna Sittard met speels gemak verslagen (5-0) en richtte men het vizier na afloop weer snel op voor de club wezenlijker zaken. Het sussen van de zoveelste affaire Romario en de voorbereidingen op de lucratieve poulewedstrijden in Europees verband hebben de hoogste prioriteit.

Het was tekenend dat zelfs Hans Westerhof, die zich toch niet snel laat verleiden tot het intrappen van open deuren, moeite had om zijn commentaar op de wedstrijd boeiend te houden. Veel verder dan dat PSV “eigenlijk tegen twee tegenstanders speelde, Fortuna Sittard en PSV zelf” kwam Westerhof niet. Wel wilde de PSV-coach nog kwijt dat hij met de eenvoudige overwinning, tot stand gekomen door doelpunten van Wim Kieft (driemaal), Raymond Beerens en Juul Ellerman, “donders blij” was. Westerhof: “Een nieuw kampioenschap moet toch ook een groot doel voor ons zijn.”

Dat iedereen bij PSV niettemin poogt weer met beide benen op de grond te komen, werd door manager Kees Ploegsma treffend weergegeven toen hij zich liet ontvallen dat “er nu eindelijk een kleine week aanbreekt die normaal is”. Toch breken voor de leiding van de Eindhovense club nog hectische tijden aan. Eerst moet het conflict rond Romario, door Ploegsma al tot “een periodiek verschijnsel” bestempeld, in goede banen worden geleid.

Rust rond de grillige Braziliaan lijkt het toverwoord in Eindhoven, waar men heeft besloten niet in beroep te gaan tegen de straf (vier wedstrijden schorsing, waarvan een voorwaardelijk) die de tuchtcommissie van de KNVB oplegde naar aanleiding van de schoppende beweging naar Adri Bogers die Romario maakte in de wedstrijd tegen Willem II. Als reden voerde Ploegsma het relatief eenvoudige competitieprogramma van de komende weken op. “Bovendien valt er in zo'n zaak weinig te winnen”, voegde de manager daar nog aan toe.

Romario wordt door deze beslissing van de PSV-leiding (Ploegsma: “Of we dit met Romario hebben overlegd? We hebben het hem medegedeeld, ja.”) voorlopig uit de schijnwerpers gehouden. De spits komt pas weer in aktie na de wedstrijden tegen FC Utrecht (uit) en Dordrecht '90 (thuis), duels die PSV denkt zonder al te veel problemen zonder zijn sterkste aanvaller te kunnen afwerken. Saillant genoeg is de eerste wedstrijd waarvoor Romario - zonder wedstrijdritme dat de Braziliaan zegt zo hard nodig te hebben - weer inzetbaar is de openingswedstrijd op 25 november tegen FC Porto in de Champions League.

Tot die tijd heeft Ploegsma zijn handen vol aan het tevreden stellen van sponsors, wiens naam in de Champions League moeten worden verwijderd en die ter compensatie compleet verzorgde reizen naar alle "League-wedstrijden' krijgen aangeboden. De geplaagde manager dient bovendien in de studieboeken te duiken. Vrijdag ontving Ploegsma na de loting in Geneve 's middags tijdens een workshop voor voetbalmanagers twee lijvige boekwerken mee met voorwaarden waaraan de acht deelnemers aan de Champions League moeten voldoen. Door de strakke reglementen wordt het voor PSV al problematisch de kaartjes voor de thuiswedstrijd tegen AC Milan (9 december) op de door de UEFA gewenste wijze te bedrukken.

    • Leon van Eijndhoven