Poolshoogte in Ghana

Wie naar Ghana reist, ziet steevast achter in het KLM-toestel Ghanezen onder begeleiding van in burger geklede marechaussees terugkeren. Twee of drie dagen later gaan de dikwijls rood verbrande marechaussees weer terug. Voorgesteld is nu om het korps marechaussee in Accra controles te laten houden. De Ghanese regering is daarmee akkoord, maar de Tweede Kamer verzet zich. Wel staat de marechaussee bij de slurf op Schiphol voor een eerste controle.

De Nederlandse ambassadeur in Ghana, Bloembergen, zegt dat er 'gesjacher' is met papieren en documenten. “Ik kan achteraf constateren dat Ghanezen tegenstrijdige uitspraken doen”, zei hij dit weekend op de radio. Hoe dat komt, maakte hij niet erg duidelijk. Bovendien vroeg de ambassadeur zich af of het niet goed zou zijn dat iemand van de Nederlandse regering poolshoogte in Ghana kwam nemen. Maar daarvoor is hij toch namens de regering ter plekke Ghana aangesteld. Zouden zijn "conclusies achteraf' alleen in een bureaula terecht komen? (WN)

    • Kees van der Malen
    • Rob Meines