Omstreden Craxi wijst opvolger aan

ROME, 9 NOV. Na aanhoudende felle kritiek op zijn beleid heeft de Italiaanse socialistische leider, Bettino Craxi, de huidige premier, Giuliano Amato, aangewezen als zijn opvolger als partijsecretaris, maar zonder daarbij een datum te noemen.

De 58-jarige Craxi heeft zestien jaar lang een hoofdrol gespeeld in de Italiaanse politiek, maar wordt nu ook in zijn eigen partij fel aangevallen. Zijn gedoodverfde opvolger was Claudio Martelli, de huidige minister van justitie. Deze is een paar maanden geleden een campagne begonnen tegen Craxi, die volgens Martelli “van een punt van kracht een probleem is geworden” voor de partij.

In een poging te voorkomen dat Martelli zijn opvolger wordt, heeft Craxi in een tv-uitzending vrijdagavond gezegd dat hij Amato als zijn natuurlijke politieke erfgenaam ziet. “Wanneer een partijlid premier wordt in een democratie, is het duidelijk dat hij op dat moment een leiderschap op zich neemt dat ook de verantwoordelijkheid voor de partij omvat”, zei Craxi.

Voor Martelli, jarenlang zijn trouwe bondgenoot maar nu aanvoerder van de rebellen binnen de partij, had hij alleen maar minachtende woorden. “We moeten de jakhalzen weer terugjagen in hun holen”, zei Craxi.

De huidige socialistische leider heeft niet gezegd wanneer hij zal terugtreden. Een mogelijke datum is 20 november, wanneer de partijraad bijeenkomt. Een andere mogelijkheid is het partijcongres, dat waarschijnlijk volgend voorjaar wordt gehouden. Een week geleden verklaarde Craxi zich nog “vastbesloten om op mijn post te blijven.”

In de kritiek van Martelli speelt de politieke strategie een grote rol. Craxi wordt verweten te hebben gekozen voor samenwerking met de christen-democraten en de vorming van een linkse coalitie te hebben tegengewerkt door voortdurend ruzie te maken met de ex-communistische Democratische Partij van Links (PDS). Onlangs noemde hij PDS-leider Achille Occhetto nog “verward, onbetrouwbaar, besluiteloos en niets-zeggend”.

Martelli staat “een grote democratische alliantie” voor ogen die de huidige partijen overstijgt en waarin delen van de PDS en van de kleine Republikeinse partij zouden kunnen opgaan. Amato, bijgenaamd “Meneer Subtiel”, heeft zich in dit debat op de achtergrond gehouden. In zijn beleid heeft hij op een aantal punten afstand genomen van Craxi.

De kritiek op Craxi komt nadat gebleken is dat een groot aantal socialistische partijleden in heel het land betrokken is bij corruptie-affaires. Craxi wordt verweten een klimaat te hebben geschapen waarin dat mogelijk was, en bovendien er nauwelijks op te hebben gereageerd toen deze affaires aan het licht kwamen.