Nutricia hoger na overnamegerucht

AMSTERDAM, 9 NOV. Overnamegeruchten stuwden vanmorgen de koers van Nutricia omhoog op een overigens rustige Amsterdamse effectenbeurs. De stijging van Nutricia bedroeg steeg bijna vijf procent.

AMSTERDAM Aanleiding voor de koersstijging van Nutricia waren geruchten dat het Duitse concern Industrie-Aktien und Anlagen het Nederlandse bedrijf wil overnemen. Nutricia, dat vrijdag sloot op 109 gulden, was omstreeks het middaguur 5,50 gulden hoger. Handelaren zeiden dat de omzetten evenwel niet groot waren.

Nutricia, dat goed is beschermd tegen een vijandige overname, ontkende afgelopen vrijdag dat met de Duitsers wordt gesproken. Bronnen binnen het Duitse farmacie- en babyvoedingconcern wisten te melden dat Altana is geïnteresseerd in overname van Nutricia.

De algemene stemming op de Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen verdeeld. De EOE-index, die vrijdag sloot op 277,70, was omstreeks het middaguur 1,34 punt hoger. De enige stimulans ging volgens beursbezoekers uit van de iets hogere dollar.

Unilever werd 1,48 gulden ex-dividend verhandeld. Omstreeks het middaguur was het concern, dat vrijdag sloot op 190,10 gulden, 3,60 gulden lager. Na de teleurstellende kwartaalcijfers daalde de koers afgelopen vrijdag al twee gulden. Maar ook bij dit fonds waren de omzetten niet groot.

LONDEN De stemming in Londen werd vanmorgen bepaald door aan de ene kant de hoop op lagere rentetarieven en aan de andere kant de vrees voor een handelsoorlog tussen de VS en Europa. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 2.702,7, was omstreeks het middaguur vijf punten lager.

FRANKFURT De beurs in Frankfurt steeg na opening snel tot het hoogste niveau sedert een week. De barrière van 1.500 punten voor de Dax-index werd doorbroken. Als redenen voor de koerswinsten werden genoemd de hogere dollar, hogere obligatiekoersen en de overtuiging dat de beurs zijn laagste punt had bereikt en rijp was voor een correctie. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 1.487,16, was tegen het einde van de ochtend ruim twintig punten hoger.

TOKIO Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen daalde vandaag met 452,76 punten tot 16.417,05, een verlies van 2,7 procent. Dit kwam vooral door een nieuw steekpenningenschandaal waarbij politici zijn betrokken. Hierdoor is de vrees ontstaan dat de parlementaire behandeling van een aanvullende begroting die de afzwakkende economie moet stimuleren wordt vertraagd.