N-Israel onder vuur na aanval op Hezbollah

TEL AVIV, 9 NOV. Na een Israelische luchtaanval op een Hezbollah-positie in het zuidelijke deel van de Beka'a-vallei in Libanon is Noord-Israel gisteravond onder zwaar katjoesja-raketvuur gekomen. Hoewel schade werd aangericht en hier en daar branden uitbraken, wordt van Israelische zijde geen melding gemaakt van slachtoffers. Volgens Israelische militaire bronnen heeft de Israelische artillerie doelen ten noorden van de "veiligheidszone' in Libanon sinds gisteravond onder zwaar vuur gelegd.

De Hezbollah-schutters veroorzaakten met hun raketaanvallen paniek in de steden en dorpen langs de grens met Libanon. Op bevel van het leger hebben duizenden Israeliërs in het grensgebied de nacht in schuilkelders en veilige ruimtes doorgebracht.

Twee weken geleden werd in de stad Kyriath Shmona een 14-jarige jongen door een katjoesja-raket gedood waarop Israelische legereenheden demonstratief Zuid-Libanon binnendrongen. Zware Amerikaanse druk achter de schermen op Damascus en Jeruzalem voorkwam toen escalatie van de vijandelijkheden. Sedertdien houdt de Israelische luchtmacht echter wel met luchtaanvallen Hezbollah-concentratiepunten in Libanon onder druk.

Van hun kant blijven de Islamistische fundamentalistische strijders van Hezbollah met allerlei infiltraties druk uitoefenen op de door Israel gecontroleerde "veiligheidszone' in Zuid-Libanon. De praktijk van de katjoesja-raketaanvallen leert dat controle over dit gebied Noord-Israel geen absolute veiligheid schenkt.

De zware Hezbollah-raketaanval van vannacht op Noord-Israel heeft weliswaar het karakter van een wraakactie maar wordt in Israel in de eerste plaats gezien als een poging om het vredesoverleg dat vandaag in Washington zou worden hervat te laten ontsporen.

In het verleden hebben Israelische woordvoerders Syrië mede verantwoordelijk gesteld voor de Hezbollah-activiteiten omdat deze organisatie haar bases in de door Syrië gecontroleerde Beka'a-vallei heeft. Lubrani het hoofd van de Israelische delegatie naar het vredesoverleg met Libanon onthield zich er onlangs tijdens een persconferentie in Tel Aviv nogal opvallend van Damascus te beschuldigen de hand te hebben in Hezbollah-activiteiten tegen Israel. Deze lijn wordt vandaag in de Israelische media aangehouden. Kennelijk met het oog op verdere toenadering tot Syrië over het opstellen van een vredesagenda, zoals eerder met Jordanië gebeurde, wordt Syrië in de media over de raketaanval van vannacht niet op de korrel genomen.

Hoe en wanneer Israel zal reageren op de zware raketaanval van gisteravond is nog niet duidelijk. Wegens het politiek gevoelige tijdstip in Washington zou de regering-Rabin omwille van vooruitgang in het vredesproces haar kruit dit keer wel eens droog kunnen houden en zich kunnen beperken tot voortzetting van prikakties van de luchtmacht tegen Hezbollah-doelen in Libanon.

    • Salomon Bouman