Konvooi VN stuit op strijd in Herzegovina

SARAJEVO, 9 NOV. Zware gevechten tussen Kroaten en Serviërs in Herzegovina hebben gisteren een VN-konvooi met hulpgoederen voor de inwoners van Sarajevo gedwongen rechtsomkeert te maken.

Een konvooi van tien vrachtwagens stuitte bij Buna, niet ver van Mostar, de hoofdstad van Herzegovina, op barricades van de strijdende partijen. Het was de derde keer in 24 uur dat de poging, Sarajevo te bereiken, mislukte. Volgens een woordvoerder van de VN hebben de Servisch-Kroatische gevechten in Herzegovina, in het zuidwesten van de republiek Bosnië-Herzegovina, zich de afgelopen dagen dramatisch uitgebreid. Volgens de Serviërs hebben de Kroaten het vuur geopend; ze zouden drie dorpen met de grond gelijk hebben gemaakt en een bloedbad hebben aangericht onder Servische inwoners, waarbij ook vrouwen en kinderen zouden zijn vermoord.

Zaterdag waren Britse VN-militairen in Ribnica in centraal-Bosnië onder vuur genomen door Servische strijdkrachten. Er vielen aan Britse zijde geen doden of gewonden. De Britten, die het vuur beantwoordden, zochten in het gebied naar een alternatieve en veilige route voor het transport van hulpgoederen naar Sarajevo. Na het incident verlieten ze het gebied.

In Sarajevo liep zaterdag een bijeenkomst van vertegenwoordigers van de drie strijdende partijen en de VN, waarop een intensivering van de hulpverlening aan Sarajevo werd besproken, op niets uit. De moslims en Kroaten reageerden positief op een VN-voorstel, maar de Serviërs gingen niet akkoord met de instelling van VN-controleposten langs de route naar Sarajevo en stonden erop zelf de humanitaire hulp te controleren.

Het hoofd van het Internationale Rode Kruis in Sarajevo heeft de leiding van zijn organisatie in Genève dringend gevraagd de VN te overreden hun medewerking te verlenen aan de evacuatie van burgers uit Sarajevo. De afgelopen dagen hebben duizenden Kroatische inwoners van Sarajevo getracht de stad te voet of in vrachtwagens te ontvluchten, dit tot ongenoegen van de Bosnische regering, die wel de vrouwen, kinderen en bejaarden wil laten gaan maar eist dat alle mannen tussen zestien en zestig in Sarajevo blijven om de stad te verdedigen tegen de Serviërs. De vluchtelingen hebben de VN vergeefs gevraagd om bescherming. Zaterdag mislukte een nieuwe poging van tweehonderd Kroatische vluchtelingen; zij werden door het Bosnische leger tegengehouden.

Ook veel Servische inwoners van Sarajevo willen weg. Volgens een bekendmaking van de Bosnische regering heeft een Servische commandant gedreigd Sarajevo te vernietigen tenzij de Serviërs de stad mogen verlaten; dit is echter van Servische zijde tegengesproken. (Reuter, AFP)