Franse eis tot handelsmaatregel tegen VS afgewezen; Sanctie EG onwaarschijnlijk

BRUSSEL, 9 NOV. De EG zal vandaag waarschijnlijk afzien van sancties tegen de Amerikaanse strafheffingen op hoofdzakelijk Franse landbouwprodukten. Zaterdag verwierpen de EG-ministers van handel op een bijeenkomst in Londen een Franse eis daartoe.

Ook de ministers van buitenlandse zaken zullen proberen een grootschalig handelsconflict met de VS te vermijden. De Amerikaanse maatregelen zullen worden betreurd en bekritiseerd, maar niet worden vergolden, aldus een Britse diplomaat namens het EG-voorzitterschap.

De Europese Commissie deed dit weekeinde zowel ferme als verzoenende uitspraken. Commissaris Andriessen (handel) zei dat de EG in het oliezadenconflict met de VS concessies moet doen. Voorzitter Delors liet weten voorstander van tegenmaatregelen te zijn “om onze vastbeslotenheid duidelijk te maken”.

Vorige week droeg commissaris McSharry (landbouw) zijn taak als onderhandelaar met de VS over aan Delors, omdat deze hem toch steeds voor de voeten zou lopen. Delors ontkende dat in Londen en weet het mislukken van het handelsoverleg ronduit aan de Amerikanen. Delors bezocht vrijdag premier Major, voor wat de Britse landbouwminister Gummer een “kort, scherp en duidelijk onderhoud” noemde. Het slotcommuniqué van deze ontmoeting riep op tot “snelle hervatting” van het overleg met de VS. Delors legde na afloop de nadruk op een zin in het communiqué waarin oplossing van oliezadenconflict “op een evenwichtige manier” werd aanbevolen. Delors wordt de laatste weken steeds verweten te veel de Franse kant in het conflict te kiezen.

Een meerderheid van de lidstaten wil de spanning in het conflict met de VS verminderen. De Duitse minister van buitenlandse zaken, Kinkel, zei zaterdag dat een “handelsoorlog echt het allerlaatste is dat we ons kunnen veroorloven”. Zijn collega Möllemann van economische zaken zei dat bij mislukking van het overleg een top tussen president Bush, premier Major en voorzitter Delors uitkomst zou moeten brengen. Groot-Brittannië en Nederland zijn eveneens voorstander van een afkoelingsperiode. Frankrijk zou vandaag vermoedelijk als enige directe tegensancties bepleiten. Volgens de Franse minister van industrie, Strauss-Kahn, hebben Spanje, België en Ierland de Fransen steeds gesteund in hun strijd tegen de verdere produktiebeperkingen van oliezaden

    • Folkert Jensma