FNV-bond: deel pensioengeld beleggen in industriefonds

ROTTERDAM, 9 NOV. De Industriebond FNV vindt dat de bedrijfspensioenfondsen verplicht moeten worden te beleggen in een nationaal fonds voor de stimulering van de industrie. Dit heeft bestuurder H. Peperkamp van de bond vrijdagavond op een bijeenkomst in Groningen gezegd.

De bond wil dat de bedrijfspensioenfondsen 0,3 procent van hun vermogen vrijmaken voor het industriefonds. Dat zou neerkomen op een bedrag van in totaal ongeveer 800 miljoen gulden. Volgens Peperkamp werkt zo'n belegging gunstig uit voor het behoud en het scheppen van nieuwe werkgelegenheid en vormt ze geen risico voor de gepensioneerden.

Nederland telt momenteel 78 bedrijfspensioenfondsen. Hun gezamenlijke vermogen bedraag 286 miljard gulden. De bond bepleit al enige tijd de vorming van een industriefonds, waarop grote en middelgrote industriële bedrijven een beroep kunnen doen om door tijdelijke financiële problemen het hoofd te bieden.

Minister Andriessen is met banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen in overleg over een bijdrage die zij zouden kunnen leveren aan versterking van de Nederlandse industrie. Tot dusver bestaat van die zijde echter weinig animo geld te beleggen in een industriefonds. Volgens Peperkamp moeten de bedrijfspensioenfondsen het voortouw nemen om deze impasse te doorbreken.

Andriessen mikt zelf niet langer op een apart industriefonds. Hij geeft de voorkeur aan een zogenoemde bijzonder financierings-faciliteit, zoals hij vorige week in deze krant zei. Hij probeert de institutionele beleggers enthousiast te maken voor een zo'n faciliteit, waarmee strategische industrieën tijdelijk een financieel steuntje in de rug kan worden gegeven, of hoogwaardige technologische projecten kunnen worden gesteund die anders niet van de grond zouden komen.