ETEN PER POST

In Nederland bestaan geen culinaire postorderbedrijven. Wie geen zin heeft om te koken moet de deur uit om een kant en klare maaltijd bij de traiteur of in de supermarkt te kopen. Zo'n postorderbedrijf zal de moeite wel niet lonen. Het handige van het kleine formaat van Nederland is immers dat je Friese nagelkaas in Dieren, gerookte paling in Goes en Arnhemse meisjes in Weesp kunt kopen. In Engeland en Amerika bestaan ze al wel: bedrijven waar je eten kunt bestellen dat je per post wordt toegestuurd.

In Engeland kun je bijvoorbeeld gerookte zalm, tonijn, steur, heilbot, vruchtencakes, kaas, gerookte ham en "natuurlijk' vlees van lam, kip en koe bestellen. In Amerika staan in de betere culinaire tijdschriften advertenties waarin "filets mignons' steaks, allerlei soorten bagels, pignoli cookies, gerookte ham, de lievelingsamandelen van wielrenner Greg Le Mond en grapefruits, tomaten en uien worden aangeboden.

Chefkok Paul Prudhomme van het beroemde Cajun-restaurant in New Orleans geeft zelfs een mini Wehkampcatalogusje uit - K-Paul's Louisiana mailorder - waaruit je niet alleen polo-shirts, petten, muziekcassettes met Cajunmuziek, kooktoestellen, pannen, kruiden, conserven en kookboeken kunt bestellen, maar ook verse maaltijden, die je uiterlijk 2 dagen later thuis hebt. Een maaltje jambalaya voor 12 à 16 personen kost 145 dollar. Bij de prijs zijn de verzendkosten en verzekering inbegrepen.

Voor klanten in Alaska, Hawaii, Puerto Rico en Canada is er een speciaal telefoonnummer om de bestellingen door te geven. Voor het maken van een Cajun-maaltijd moeten we voorlopig zelf de keuken in. Onlangs verscheen in Nederland een boek met verrukkelijke Cajun-recepten, de Louisiana kitchen, dat werd gemaakt door Rob van Berkum en André Numan, die de recepten van hun Cajunrestaurant zó bewerkten dat ze voor een oer-Hollands doorsnee gezin van 4 personen bruikbaar zijn geworden.

Bij het boek, dat 29,75 gulden kost, krijg je Cajunkruiden cadeau. Ik koos een recept waarvoor deze kruiden niet nodig zijn:

Bananenbroodjes

200 gram suiker

2 eieren

175 gram boter

300 gram bloem

3 eetlepels karnemelk

75 gram gehakte walnoten

6 rijpe bananen

1 deciliter bananenlikeur

5 theelepels bakpoeder

Pureer de rijpe bananen. Meng de gepureerde bananen, suiker, en eieren door elkaar. Smelt de boter op een laag vuur en voeg langzaam alsmaar roerend deze boter toe aan het bananenmengsel. Zeef de bloem en doe het samen met het bakpoeder bij het beslag. Roer vervolgens de bananenlikeur en de karnemelk door het beslag en spatel er de gehakte walnoten door. Vul beboterde vormpjes met dit beslag. Bak de bananenbroodjes ongeveer 50 minuten in een voorverwarmde oven van 145 graden.

    • Anne Scheepmaker