Beleggers optimistisch over cijfers Koninklijke

Terwijl de stroom tegenvallende bedrijfsresultaten aanhoudt, hebben beleggers hun hoop gevestigd op een solide stijging van de netto winst van Koninklijke Olie/Shell, dat aanstaande donderdag de kwartaalcijfers presenteert. Belangrijkste redenen daarvoor zijn de aanzienlijke hoeveelheid liquide middelen van Shell, niet in ponden gedenomineerd, en de wereldwijde allocatie van de activa.

Terwijl de koers van de meeste actieve aandelen vorige week onder druk stond, boekte Koninklijke Olie koerswinst. De koers sloot afgelopen vrijdag op 144,90 gulden, een winst van 1,30 gulden ten opzichte van een week eerder. Omstreeks het middaguur vandaag was daar nog eens zeventig cent bijgekomen.

In de financiële wereld heerst de verwachting dat Koninklijke, door veel middelen aan te houden in dollar en D-mark, forse valutawinsten heeft geboekt bij de koersdaling van het pond. Het persbureau Reuters peilde de mening van analisten over de netto kwartaalwinst van Koninklijke. De prognoses varieerden tussen 575 miljoen pond sterling tot 685 miljoen op basis van vervangingskosten.

De stijging van de winst is een gevolg van de conversie van de liquide middelen naar hun sterling-equivalent tijdens de laatste dag van het derde kwartaal. Hierdoor werkt de scherpe daling van de koers van het pond sedert Zwarte Woensdag (het pond verliet het Europees Monetair Stelsel, red.) positief door in het resultaat van Koninklijke.

Tegelijkertijd heeft de geografische spreiding van Shells activiteiten een dempende werking op de slechtere marktcondities in de sectoren chemie, raffinage en marketing. Het resultaat van Shells grote chemiesector zou het meest onder druk staan. De marges in deze sector zijn de afgelopen tijd sterk gedaald, vooral in Europa. Maar analisten menen dat Koninklijke Olie/Shell minder kwetsbaar is dan bijvoorbeeld rivaal British Petroleum. BP liet vorige week weten dat de chemie-activiteiten in het derde kwartaal quitte hebben gespeeld. In tegenstelling tot BP zijn de chemie-activiteiten van Koninklijke veel meer wereldwijd verspreid.

Maar ook Koninklijke Olie/Shell ontkomt niet aan de gevolgen van tegenvallende economische groei en lagere olieprijzen. Marktkenners verwachten dat Koninklijke scherpere kostenreducties zal aankondigen.

Het kredietagentschap Moody's verlaagde vorige week de AAA rating van de Amerikaanse dochter van Koninklijke, Shell Oil. Redenen daarvoor zijn, aldus Moody's, vrees voor lagere resultaten en dalende marges. Shell Oil kreeg een lagere rating ondanks de aankondiging dat het aantal werknemers nog sterker zal worden ingekrompen dan aanvankelijk aangekondigd. (Reuter)