Baggio somber door vier goals Van Basten

ROME, 9 NOV. Roberto Baggio van Juventus stond gisteren na de wedstrijd tegen Udinese te stralen, totdat ze hem het nieuws van Marco van Basten vertelden. “Je moet altijd op hem letten, nooit gunt hij je wat”, zei Baggio, terwijl er een schaduw over zijn gezicht trok. Vier doelpunten van Baggio? Dan ook vier doelpunten van Van Basten.

De spits van AC Milan was er rustiger onder. Hij hoeft ook minder te bewijzen. Zoals altijd kwam Van Basten als een van de laatsten uit de kleedkamers in de catacomben van het San Paolo-stadion in Napels. Hij trok zijn dasje recht, wetend hoe Milan-president Berlusconi op het imago hamert, en herinnerde er aan hoe Baggio en hij op 2 februari ieder drie doelpunten hadden gescoord. “Ons doel is er volgend jaar vijf te maken op dezelfde dag.” Van Basten is nu topscorer in de Serie A met twaalf doelpunten.

Op papier was de tegenstander van Milan, Napoli, moeilijker dan het gepromoveerde Udinese dat op bezoek was bij Baggio met zijn Juventus. Maar Milan heeft Napoli volledig overklast. De twee ploegen waren ongeveer even lang aan de bal, maar tegenover het slordige en wat chaotische Napoli stond het gedisciplineerde AC Milan.

Drie van de vier doelpunten van Van Basten kwamen voort uit grove verdedigingsfouten - om maar weer eens aan te geven waar de oorzaak van de doelpuntenregen in Italië ligt - en juist op die momenten laat Van Basten zien dat hij een kille afmaker kan zijn. Zijn eerste doelpunt was het mooiste, gaf hij ook zelf na afloop toe. Een onverwacht schot van de rand van het strafschopgebied, in de hoek waar Napoli-doelman Giovanni Galli, twee jaar geleden nog ploeggenoot van Van Basten, de bal niet verwachtte.

Frank Rijkaard heerst bij Milan op het middenveld, maar verspeelde twee goede kansen. “We hebben ons ingehouden”, zei hij na afloop. Ruud Gullit heeft de hele wedstrijd op de bank gezeten, dit keer een teken dat het goed met hem gaat. Hij is vrijwel hersteld van zijn spierblessure, sneller dan de artsen hadden verwacht, maar trainer Capello vond het gisteren niet nodig om Gullit risico te laten lopen.

Na de 5-1 overwinningen van Juventus en Milan wordt de ploeg van Capello achtervolgd door twee clubs uit Turijn. Behalve Juventus is dat Torino, dat verrassend op de tweede plaats staat. Torino behaalde een 2-1 overwinning bij Lazio, waar Aron Winter moeite had om het wegvallen van Doll (rode kaart wegens schelden) en Gascoigne (ziek) te compenseren. Bij Genoa heeft Johnny van 't Schip de wedstrijd tegen Cagliari vanaf de reservebank moeten bekijken. Na de teleurstellende 2-3 nederlaag in eigen huis heeft Genoa-trainer Bruno Giorgi zijn ontslag aangeboden.

In Italië vielen gisteren weer veel doelpunten: 33 in 9 wedstrijden.

    • Marc Leijendekker