Alexander Dubcek (70) in Praag overleden

PRAAG, 9 NOV. Alexander Dubcek, de vroegere Tsjechoslowaakse partijleider en symbool van de Praagse Lente van 1968, is zaterdag overleden aan de gevolgen van een auto-ongeluk in september. Hij is 70 jaar oud geworden. Dubceks toestand is sinds het ongeluk op 1 september kritiek geweest. Hij is drie keer geopereerd.

De Slowaakse politicus, die in januari 1968 partijleider werd en na de invasie van troepen van het Warschaupact in augustus van dat jaar al van het toneel verdween, is gisteren in reacties uit alle delen van de wereld geprezen om de moed waarmee hij meer dan twintig jaar geleden heeft getracht het socialisme “een menselijk gezicht” te geven. De vroegere Sovjet-leider Michail Gorbatsjov zei gisteren dat Dubceks hervormingen “voor de communistische wereld een model hadden moeten zijn”. “Als we allemaal het pad hadden gevolgd dat Tsjechoslowakije was ingeslagen, denk ik dat we anders zouden zijn, dat de wereld nu anders zou zijn, en dat het niet zo moeilijk zou zijn nu hervormingen door te voeren”, aldus Gorbatsjov.

In Little Rock zei de toekomstige Amerikaanse president Bill Clinton blij te zijn dat Dubcek de opkomst van de democratie nog heeft mogen meemaken. De vroegere Tsjechoslowaakse president Havel - die als dissident twintig jaar lang is genegeerd door Dubcek - zei diep bewogen te zijn door Dubceks dood. “Ik kende hem als een hardwerkende, bescheiden en eerlijke politicus.”

Vrijwel overal ter wereld werd Dubcek gisteren geprezen. Het Israelische parlement noemde hem “een dappere vrijheidsstrijder” en de voorzitter van de Duitse Bondsdag omschreef hem als “een symbool van de verandering, de democratie en de rechten van de mens”. De Britse premier Major zei dat “zijn dood een slag voor ons allen is”. (Reuter, AP)