Zwarte leider coördineert aantreden van Clinton

WASHINGTON, 7 NOV. De komende Amerikaanse president, Bill Clinton, heeft gisteren de voormalige zwarte burgerrechtenleider Vernon Jordan benoemd tot leider van het team dat de overgang naar zijn presidentschap moet coördineren. Jordan wordt bijgestaan door dagelijks bestuurder Warren Christopher, die als onderminister van buitenlandse zaken voor president Carter onderhandelde over de vrijlating van Amerikaanse gijzelaars in Iran.

Jordan noch Christopher was nauw betrokken bij Clintons campagne. Maar ze hebben wel de systematische speurtocht naar een geschikte kandidaat voor het vice-presidentschap geleid. Ook nu vormen benoemingen hun belangrijkste taak. Christopher zei dat hij zelf niet beschikbaar wilde zijn voor een politieke post om objectiever te kunnen oordelen over de kandidaten.

De 57-jarige Jordan, die lijkt op filmster Sidney Poitier, is nu Washingtons advocaat met grote bedrijven als cliënt. In die functie doet hij ook aan lobbyen bij de overheid. Hij heeft een uitgebreide kennissenkring waartoe ook vooraanstaande Republikeinen behoren. President Bush nodigde hem regelmatig uit op het Witte Huis. Hij was tot 1981 voorzitter van de zwarte National Urban League en behoort niet tot de groep vergrijsde, zwarte burgerrechtenleiders die nostalgisch naar het verleden kijken en bijna alle problemen van zwarten aan racisme wijten. Clinton heeft die oude leidersgroep tijdens zijn campagne gemeden.

De keuze van Jordan is bedoeld om Clintons staf meer de samenstelling van de bevolking te laten weerspiegelen, zei Christopher. Er zijn ook een latino en een vrouw in het zes leden tellende overgangsteam opgenomen.

Clinton is van plan zich de eerste honderd dagen bezig te houden met de economie, aldus zijn woordvoerder. Voorlopig komt er dus geen Amerikaans-Russische topconferentie. De Russische president Jeltsin had een dergelijke ontmoeting gesuggereerd.