Woolworth wil winkels in Duitsland afstoten

Het Amerikaanse detailhandelsconcern Woolworth heeft besloten tot gedeeltelijke of volledige verkoop van zijn winkels in Duitsland. Alleen de keten sportschoenenzaken Foot Locker wordt in elk geval behouden, zo heeft het concern gisteren meegedeeld. Woolworth behaalde vorig jaar een omzet in Duitsland van 1,7 miljard dollar (3 miljard gulden).

Woolworth opende zijn eerste winkel in Duitsland in 1927 en heeft daar nu meer dan 500 zaken. Het gaat om ruim 320 warenhuizen en ongeveer 180 gespecialiseerde winkels voor onder meer namaakjuwelen, handtassen, schoenen en dameskleding.

Op de vraag waarom alleen in Duitsland winkels worden afgestoten wilde een woordvoerster van het Amerikaanse concern slechts zeggen dat het besluit past in het streven om de aandeelhouders zoveel mogelijk rendement te bieden. Daaruit kan worden geconcludeerd dat de Duitse winkels slechtere resultaten hebben dan die in andere landen.

Foot Locker heeft in Duitsland 27 zaken en nog eens 107 in zes andere Europese landen, waaronder 39 in Nederland. Woolworth is verder niet actief in ons land. Het concern blijft bij het plan om het aantal winkels van deze keten in Europa te vergroten tot tenminste 1.000 aan het eind van de jaren negentig.

De totale omzet van Woolworth bedroeg vorig jaar ongeveer tien miljard dollar (bijna 18 miljard gulden). Het concern heeft bijna 8.900 winkels verspreid over de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Australië en zeven Europese landen. Daaronder zijn meer dan 1.600 warenhuizen en 7.300 gespecialiseerde winkels.