VN-helikopters beschoten in Cambodja

PHNOM PENH, 7 NOV. In het noordwesten van Cambodja zijn twee helikopters van de Verenigde Naties beschoten.

Een van de toestellen werd geraakt en moest een noodlanding maken. Dit heeft een woordvoerder van de VN in Phnom Penh gisteren gezegd. Het incident had plaats nabij Siem Reap en het tempelcomplex van Angkor, waar de maoïstische Rode Khmer sterk is vertegenwoordigd. De gestrande helikopter werd bemand door drie Russen, zeven Pakistanen en een Indiër; niemand van hen raakte gewond. Sinds de VN troepen heeft gestuurd naar Cambodja, vanaf eind 1991, om uitvoering te geven aan het VN-vredesplan, zijn VN-helikopters en manschappen al herhaaldelijk beschoten. De Rode Khmer heeft medewerking aan het vredesplan eerder dit jaar opgeschort, omdat zich in Cambodja nog steeds Vietnamese militairen zouden bevinden. De VN proberen dit weekeinde in Peking met alle betrokken partijen alsnog tot overeenstemming te komen. Weigert de Rode Khmer verdere uitvoering van het vredesplan, dan zal de Veiligheidsraad van de VN zich over de kwestie buigen. (AP, Reuter)