Van der Velde ook erg wisselvallig bij wereldbeker golf

LA MORALEJA, 7 NOV. Het Nederlandse golfteam, bestaande uit Chris van der Velde en Constant Smits van Waesberghe, sukkelt na twee dagen mee in de achterhoede van de strijd om de World Cup. Het toernooi op de baan van La Moraleja even buiten Madrid is evenals de Alfred Dunhill Cup in St. Andrews een door de golffederatie approved special event, met dit verschil dat deze landenwedstrijd om het wereldkampioenschap in Spanje met twee in plaats van drie spelers per land wordt afgewerkt.

Aangezien op La Moraleja met 32 landen wordt gespeeld, het dubbele van St. Andrews, heeft ook Nederland een invitatie gekregen. Na een desastreuze openingsdag waarop Oranje met in totaal tien boven par donderdag de laatste plaats deelde met Korea herstelde het team zich gisteren enigszins. Van der Velde speelde de achttien holes zelfs één onder par, Smits van Waesberghe drie boven. Daardoor steeg Nederland naar een gedeelde 29ste plaats met Brazilië.

Vooral Van der Velde trok gisteren in zowel positieve als negatieve zin de aandacht op La Moraleja. Het heeft er lange tijd naar uitgezien dat Nederland met hem eindelijk weer eens een golfer tot zijn beschikking had die zich kon meten met de rest van Europa. Gerard de Wit behoorde in de jaren vijftig tot de beste drie spelers van het continent, Jan Dorrestein was twintig jaar geleden de Nederlandse troef op het Europese circuit.

Het verwachtingspatroon rondom de zoon van een Amerikaanse moeder en Nederlandse professor in de medicijnen aan de universiteit van Hartford was derhalve hoog. Vier keer speelde Van der Velde het kwalificatietoernooi in Montpellier, waar 180 spelers jaarlijks strijden voor de veertig uiterst begeerde Tour-kaarten die recht geven op automatische deelname aan het Europese circuit. Hij bemachtigde drie keer zo'n kaart. Maar in 1992 heeft Van der Velde toch weer zo wisselvallig gepresteerd dat hij 5000 pond sterling prijzengeld tekort is gekomen om zijn Tour-kaart voor 1993 te behouden. Hij staat momenteel op een 147ste plaats op de zogeheten Order of Merit, de Europese ranglijst, waardoor hij eigenlijk volgende week weer naar Montpellier zou moeten.

Maar Van der Velde ziet daar geen brood in. Zijn Tour-kaart is nog net goed genoeg om op de wachtlijst te komen voor de grote toernooien in Europa. Vooral de eerste helft van 1993 gokt de Amerikaanse Nederlander er op dat veel topspelers zo onregelmatig zullen spelen dat hij automatisch tot de belangrijke toernooien wordt toegelaten, óók zonder geldige Tour-kaart. Bovendien is Sony zijn hoofdsponsor. Een bedrijf dat in het golf zeer actief is waarbij Van der Velde er van uitgaat dat hij in evenementen die door het elektronicabedrijf worden gesponsord ook wel binnenkomt.

“Een aardige theorie, maar volkomen fout”, reageert de aanvoerder van het Engelse team, David Gilford. “In 1993 is de Ryder Cup. Dat betekent dat vrijwel alle topspelers aan alle toernooien zullen deelnemen omdat iedere verdiende pond telt voor de ranglijst die uiteindelijk bepaalt wie er mogen uitkomen voor de wedstrijd tussen Europa en de Verenigde Staten.”

Dat Van der Velde echter wel golfen kan bewees hij gisteren de eerste negen holes waarop hij maar liefst vier birdies sloeg. Dat aantal had nog beduidend hoger kunnen liggen, maar eenmaal gearriveerd op de green werd alles met putten weer verknoeid. “Het was om gek te worden”, verklaarde de man die ooit als één van de beste putters in Europa werd beschouwd. “Maar ook het langzame spel van de Koreanen tegen wie we speelden irriteert me. Het duurde soms wel een kwartier voordat je pas kon slaan.”

Het spel van de Nederlanders stond echter in schril contrast tot dat van de grote golflanden als de Verenigde Staten, Spanje, Zweden en Australië, die na twee dagen de eerste vier plaatsen bezetten. De Amerikanen Fred Couples en Davis Love III hebben na twee dagen in totaal 273 slagen achter hun naam staan, vijftien onder par. Couples heeft dit jaar 1.344.188 dollar prijzengeld bij elkaar geslagen en is met Davis Love de grootste verdiener van de Amerikaanse Tour in 1992. Het duo is door de organisatie met een privéjet opgehaald. Couples speelt dinsdag alweer in Palm Springs en Davis Love op Hawaii.

Opvallend is de tweede plaats van Spanje dat uitkomt met Rivero en Jiménez. Ongetwijfeld goede golfers die echter qua reputatie volslagen worden overschaduwd door Ballesteros en Olazabal. Beide raspaardjes weigerden echter deel te nemen aan de World Cup in hun geboorteland. Ballesteros omdat hij moe zou zijn. Maar een ander verhaal is dat hij plannen heeft een golfbaan aan te leggen in de buurt van Madrid waarvoor de plannen maar niet worden goedgekeurd. Daarom zou Ballesteros weigeren op het golfterrein van de concurrent te spelen.

    • Marc Serné