Utrecht raakt podium voor de jazz kwijt

UTRECHT, 7 NOV. De Stichting Jazz in Utrecht (SJU) is tussen wal en schip beland. Sinds de zomer leidt de SJU een zwervend bestaan in afwachting van nieuwe podiumruimte. Deze week werd echter bekend dat als gevolg van een uitspraak van de Utrechtse kantonrechter de nieuwe podiumruimte op zijn vroegst pas over een jaar beschikbaar komt. SJU-voorzitter C.Koopmans spreekt van een "ramp".

De activiteiten van het SJU-huis vinden momenteel in allerlei verschillende lokaliteiten plaats. Als gevolg daarvan is het bezoekersaantal tijdens de afgelopen acht concerten vergeleken met vorig jaar met de helft gedaald. Volgens eigen zeggen had het SJU-huis zich tot voor kort ontwikkeld tot het derde jazzpodium van Nederland.

Tot 1 juli van dit jaar had het SJU-huis onderdak in een parkeergarage aan het Paardenveld in de Utrechtse binnenstad, samen met het jongerenpoppodium de Vrije Vloer. Sinds enkele jaren stond al vast dat het huurkontrakt tussen de gemeente en de eigenaar van de parkeergarage per 1 juli zou aflopen. Wethouder voor cultuur W. van Willigenburg (VVD) had bij de eigenaar bedongen dat de Vrije Vloer het veld zou ruimen, maar dat het SJU-huis een nieuwe ruimte in de garage zou krijgen. Ook de Utrechtse gemeenteraad pleitte in juni unaniem voor onderdak voor het jazzpodium.

Het SJU-huis voegde zich naar het scenario van de gemeente en ontruimde de parkeergarage. De Vrije Vloer besliste anders. Het jongerenpodium bleef gewoon zitten en eiste bij de rechter met een beroep op de huurwet een verlenging van het huurkontrakt met een jaar. Deze week werd bekend dat de rechter de Vrije Vloer in het gelijk heeft gesteld. Een dergelijk beroep op de huurwet kan nog twee keer worden herhaald, zodat de Vrije Vloer mogelijk nog drie jaar verzekerd is van huisvesting.

Volgens J. Goedhart, secretaris van het Collegium Musicum Ultrajectum (CMU), het gemeentelijk adviescollege inzake het muziekbeleid, is de gemeente in een "gordiaanse knoop" verwikkeld geraakt. Volgende week stuurt het CMU een ongevraagd advies naar de gemeente waarin het nomadenbestaan van het SJU-huis onbespreekbaar wordt genoemd. "We hebben de gemeente tijdig gewaarschuwd en nu gebeurt precies wat we vreesden", aldus Goedhart. "Van Willigenburg heeft zitten bluffen en nu legt hij zijn kaarten niet op tafel." Goedhart noemt de huidige situatie "de doodsteek voor het Utrechtse jazzklimaat. Welke oplossing er ook komt, er blijft een litteken."

Namens wethouder Van Willigenburg verklaart een woordvoerder dat de gemeente zich gebaseerd heeft op een toezegging van de eigenaar van de garage. In afwachting daarvan werd tijdelijk onderdak voor de SJU gezocht. Het ziet er nu naar uit dat een nieuwe ruimte minder tijdelijk zal zijn, aldus de woordvoerder.