Rushdie krijgt steun van Zweden

STOCKHOLM, 7 NOV. De Britse schrijver Salman Rushdie heeft gisteren Zweedse steun gekregen voor zijn campagne om Iran te dwingen het tegen hem uitgesproken doodvonnis in te trekken.

Rushdie ontving gisteren in Stockholm een litteraire prijs uit handen van vice-premier Bengt Westerberg. De Britse schrijver werd in 1989 door wijlen imam Khomeiny ter dood veroordeeld wegens het vermeend godslasterlijk karakter van zijn boek De Duivelsverzen. Kort geleden verhoogde een Iraanse instantie de prijs op zijn hoofd tot meer dan 2 miljoen dollar omdat hij de Duitse regering had gevraagd druk op Iran uit te oefenen. Rushdie leeft ondergedoken en onder scherpe bewaking in Groot-Brittannië, maar de laatste tijd probeert hij wat meer naar het buitenland te reizen. (Reuter, AFP)