Regeringsvliegtuig kampte met pech

SCHIPHOL, 7 NOV. Het regeringsvliegtuig PH-PBX, met kroonprins Willem-Alexander als co-piloot, is donderdag tot twee maal toe na de start op Schiphol teruggekeerd wegens een mankement.

Dat heeft het persbureau ANP vernomen van kringen op de luchthaven. Oorzaak was een defecte transponder, het apparaat dat de hoogte waarop het toestel vliegt doorgeeft aan de verkeersleiding op de grond. De hoogtemeter zelf werkte wel naar behoren, zodat de bemanning de hoogte ook via de boordradio kon doorgeven, maar uit voorzorg werd toch besloten tot reparatie. Die lukte pas nadat het toestel voor een tweede keer was vertrokken en teruggekeerd. Kroonprins Willem-Alexander vertrok met zeven uur vertraging alsnog naar de Nederlandse Antillen, waar hij deel zal nemen aan het werkbezoek van de koninklijke familie. Koningin Beatrix en prins Claus zijn vandaag vertrokken met een toestel van de KLM.