ramsj

Gerrit Komrij: De abele spelen Gebonden, Sdu 1989, van ƒ 39,90 voor ƒ 14,90. Steven Sterk, Servetstraat 3, Utrecht 030 - 334973

H.W. Janson, Anthony F. Janson: A Basic History of Art Paperback, Harry N. Abrams 1987, van ƒ 65,00 voor ƒ 29,90. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam.

Neal Slavin: Britons Paperback, André Deutsch 1986, van ƒ 33,50 voor ƒ 14,50. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam.

Claudio Magris: Danube. A journey through the landscape, history, and culture of central Europe The Noonday Press 1989, van ƒ 30,10 voor ƒ 14,50. Boekenmarkt, Oude Molstr. Den Haag (070-3658226).

Douglas Porch: The conquest of the Sahara Intern. New York 1986, van ƒ 30,10 voor ƒ 14,50. Boekenmarkt, Den Haag.

L. de Jong: De Drentse Boerderij plus bijlagen, Bureau Monumentenzorg, Provincie Drenthe, van ƒ 39,90 voor ƒ 12,90. Steven Sterk, Utrecht.

F. Keverling-Buisman e.a., redactie: De Monumenten van Drenthe Bureau Monumentenzorg, Provincie Drenthe 1985, van ƒ 39,50 voor ƒ 12,90. Steven Sterk, Utrecht.

Gerrit Komrij: De abele spelen

Gebonden, Sdu 1989, van ƒ 39,90 voor ƒ 14,90. Steven Sterk, Servetstraat 3, Utrecht 030 - 334973

De moderne vertaling van vier Middelnederlandse toneelstukken door Gerrit Komrij. Het gaat om Esmoreit, Gloriant, Lanseloet van Denemarken en Van de winter en de zomer. Van elk spel met bijbehorende klucht is bovendien de oorspronkelijke tekst opgenomen. De vormgeving, die werd verzorgd door Moniek Voorhout, is geestig en gewaagd: de middeleeuwse stukken zijn van elkaar gescheiden door softporno-achtige close ups van dames in kanten lingerie. Zeer fraai.

H.W. Janson, Anthony F. Janson: A Basic History of Art

Paperback, Harry N. Abrams 1987, van ƒ 65,00 voor ƒ 29,90. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam.

Janson is de schrik van menig kunsthistoricus. Generaties studenten hebben zijn Wereldgeschiedenis van de kunst uit hun hoofd moeten leren. Dit is het kleine broertje van het beroemde naslagwerk, waarin de geschiedenis van de kunst vanaf het stenen tijdperk de revue passeert. Het gaat om de derde, herziene en vermeerderde druk van deze beknopte editie. Rijkelijk geïllustreerd.

Neal Slavin: Britons

Paperback, André Deutsch 1986, van ƒ 33,50 voor ƒ 14,50. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam.

Het omslag zet je op het verkeerde been: dit zou een boek kunnen zijn over de Britse marine-reddingsbrigade. In feite gaat het om een intrigerende collectie geposeerde portretten van Britten die vanwege werk of hobby in een groep opereren: slagers, dansers, muzikanten, bruidsmeisjes, nonnen, boksers, acteurs enz. Per groep steeds een paginagrote kleurenfoto. In de inleiding wordt Slavin geïnterviewd over dit project, waar hij acht jaar aan werkte. Grappig en origineel.

Claudio Magris: Danube. A journey through the landscape, history, and culture of central Europe

The Noonday Press 1989, van ƒ 30,10 voor ƒ 14,50. Boekenmarkt, Oude Molstr. Den Haag (070-3658226).

Vanaf de bronnen bij Breg tot de delta bij de Zwarte Zee volgt Claudio Magris de Donau. Een leger schimmen volgt hem op zijn tocht. Bij Carnuntum wachten hem de Marcomani die door Marcus Aurelius bevochten en beschreven werden. Passau roept de Hunnen in herinnering, zoals bezongen in het Niebelungenlied en de IJslandse Edda. Messkirch, Günzburg en Timisoara zijn de respectievelijke geboorteplaatsen van Heidegger, Mengele en Johnnie - Tarzan of the Apes - Weissmuller en bij allen staat hij even stil. Kortom een erudiet en vermakelijk werk.

Douglas Porch: The conquest of the Sahara

Intern. New York 1986, van ƒ 30,10 voor ƒ 14,50. Boekenmarkt, Den Haag.

De Britten stonden in 1890 de Fransen grootmoedig toe zich te wijden aan de verwezenlijking van hun territoriale ambities in de Sahara. Kort daarvoor was een Franse expeditie door Tuareg-nomaden in de pan gehakt. De weinige overlevenden hadden zich door kannibalisme in leven gehouden. Vol leedvermaak zei Lord Salisbury: ""We hebben de Gallische haan een enorme zandbak gegeven, laat hem daar maar naar hartelust in rondkrabben''. Door het in dienst nemen van de Arabische Chaamba-nomaden lukte het de Fransen uiteindelijk de Tuareg te pacificeren. Spannend en historisch verantwoord.

L.de Jong: De Drentse Boerderij

plus bijlagen, Bureau Monumentenzorg, Provincie Drenthe, van ƒ 39,90 voor ƒ 12,90. Steven Sterk, Utrecht.

F. Keverling-Buisman e.a., redactie: De Monumenten van Drenthe

Bureau Monumentenzorg, Provincie Drenthe 1985, van ƒ 39,50 voor ƒ 12,90. Steven Sterk, Utrecht.

De bouwkunst levert ons de mogelijkheid om ons een beeld te vormen van een bepaalde periode, zo stelt De Jong in het voorwoord. Drenthe is echter nauwelijks bedeeld met grote bouwkundige monumenten en kent slechts een gering aantal stadshuizen. Daarom houdt De Jong het bij de boederijen, ""die wel in een vrij groot aantal en diverse uitvoeringen aanwezig zijn''. Foto's en series voorbeelden van makelaartjes, uileborden en baanderdeurtypen verluchtigen deze uitputtende studie. Van de weinige monumenten die Drenthe telt, biedt De Monumenten van Drenthe vier voorbeelden, waaronder de vesting Coevorden. Eveneens minutieus geïllustreerd.

    • Ewoud Sanders
    • Hans Moll