Hoewel de afstand tussen landen gelijk is en een ...

Hoewel de afstand tussen landen gelijk is en een telefoontje van Nederland naar de Verenigde Staten door dezelfde kabel gaat als een telefoontje van de VS naar Nederland, zijn de kosten om internationaal te bellen niet gelijk. Zo is vanuit Nederland naar de VS telefoneren 15 procent duurder dan vanuit de VS naar Nederland telefoneren.

Uit cijfers van de Oeso blijkt dat de PTT met haar tarieven in de middenmoot zit. Bij de Oeso zijn 24 landen aangesloten. Telefoneren vanuit Nederland naar deze landen is twaalf keer duurder en elf keer goedkoper dan een telefoontje vanuit één van deze landen naar Nederland. Het grootste negatieve verschil in tarieven is met Australië, bellen naar Australië is 60 procent duurder dan bellen uit Australië naar Nederland. Het grootste positieve verschil is met Turkije. Een telefoontje van Nederland naar Turkije is 56 procent goedkoper dan een gesprek dat in Turkije begint.

Sinds enkele jaren zijn de internationale telefoontarieven aan het dalen. Een trend die waarschijnlijk nog enige tijd zal doorgaan, mede door een richtlijn van de Europese Commissie die vrije concurrentie bij satellietcommunicatie mogelijk maakt. Om het gemis van inkomsten op internationale gesprekken op te vangen, zijn de telecommunicatie-monopoliën van plan de tarieven van het binnenlands verkeer of de abonnementsprijzen te verhogen. (Onderzoek Niek den Tex)