Foto: OLDENZAAL - Een "lotus' (iemand die voor ...

Foto: OLDENZAAL - Een "lotus' (iemand die voor slachtoffer speelt) wordt weggevoerd bij een oefening in het bestrijden van rampen in het Duits-Nederlandse grensgebied die gisteren is gehouden.

Volgens de provincie Overijssel en het "Regierungsbezirk Münster' is de operatie vlekkeloos verlopen. Doel was onder andere de coördinatie te testen tussen de diverse instanties van hulpverlening. Het ging bij deze oefening om het maken van radioverbindingen, het leveren van bijstand en de samenwerking tussen de beleidscentra nadat als gevolg van een orkaan kort na elkaar talrijke rampsituaties waren ontstaan. Op deze wijze raakten gemeenten van de buitenwereld afgesloten en stortten gebouwen in. Eén van de ongevallen werd zo realistisch mogelijk nagebootst: hulpverleners werden bij de grensovergang tussen Oldenzaal en Gildehaus geconfronteerd met een tankwagen waaruit ammoniak lekte. Een dichtbij gelegen woonwijk liep ernstig gevaar op en het milieu werd eveneens bedreigd. (Foto NRC Handelsblad/ Freddy Rikken)