"FC Porto is voor PSV misschien wel de lastigste ploeg'

ROTTERDAM, 7 NOV. PSV is blij met FC Porto, AC Milan en IFK Göteborg als tegenstanders in de lucratieve Champions League van het Europa Cup 1-toernooi. “We spelen onze eerste thuiswedstrijd tegen AC Milan. Mooier kan je het eigenlijk niet hebben”, reageerde trainer Hans Westerhof na de loting. Voorzitter Jacques Ruts noemde dat duel “een cadeau voor onze trouwe supporters”.

PSV ontvangt Van Basten, Gullit, Rijkaard en hun ploeggenoten op 9 december. Twee weken eerder begint de Nederlandse landskampioen aan het avontuur met een uitwedstrijd tegen Porto. Westerhof: “Dat is misschien wel de lastigste ploeg van de groep. Porto is het schoolvoorbeeld van een slimme ploeg die je in slaap sust en dan plotseling toeslaat. Tegen Milan en Göteborg krijg je ongetwijfeld open wedstrijden, maar tegen Porto weet je het niet.”

Bij PSV was men vooral opgelucht dat het CSKA Moskou heeft ontlopen. Die ploeg maakte indruk door bekerwinnaar Barcelona uit te schakelen en bovendien moet er voor de uitwedstrijd een lange reis worden gemaakt. Feyenoord, de Nederlandse Europa Cup 2-deelnemer, moet in maart wel een reis naar Moskou maken. De Rotterdamse club treft er in de kwartfinale Spartak dat onlangs met overmacht de eerste kampioen van het nieuwe Rusland werd. Feyenoord speelt op 3 maart eerst in eigen stadion. Voor de loting ging de voorkeur in De Kuip naar FC Antwerp uit. “Maar”, reageerde technisch directeur Wim Jansen, “misschien komt de kracht van Spartak ons niet eens zo slecht uit. De ervaring heeft geleerd dat Feyenoord geen zachte eitjes moet hebben om op topniveau te spelen.” Spartak schakelde in de tweede ronde via twee zeges Liverpool uit.

Vitesse treft in de derde ronde van het toernooi om de UEFA Cup in Real Madrid een ijzersterk team. Toch noemde trainer Herbert Neumann de Spaanse topclub “een fantastische tegenstander”. Real staat garant voor een vol stadion en de beide ontmoetingen zullen voor de spelers en toeschouwers van Vitesse een belevenis zijn. De thuiswedstrijd op 25 november zal waarschijnlijk niet in het kleine stadion Monnikenhuize in Arnhem worden gespeeld. Vitesse overweegt naar Utrecht (Galgenwaard) of Nijmegen (Goffert) uit te wijken.

Ajax lijkt van de vier Nederlandse clubs in de drie Europese toernooien de gunstige loting te hebben gehad met FC Kaiserlautern als opponent. Trainer Louis van Gaal was echter niet blij met de Duitse club. “Wedstrijden tussen Nederlandse en Duitse ploegen zijn altijd beladen. Bovendien vechten Duitsers altijd tot de laatste snik. En dat is gevaarlijk.” Kaiserslautern was in 1991 landskampioen. Momenteel neemt de ploeg de tiende plaats in de Bundesliga in. Ajax speelt eerst thuis.