Evacuatie uit Sarajevo afgelast

SARAJEVO, 7 NOV. De Bosnische regering heeft gisteren het plan voor evacuatie van duizenden burgers uit de hoofdstad Sarajevo afgelast. Volgens de Kroatische radio weigerde president Alija Izetbegovic “onder alle omstandigheden” het vertrek goed te keuren van mannen tussen de 18 en 60 jaar, die hij nodigt meent te hebben voor de verdediging van de stad tegen de Serviërs.

Het Bosnische Rode Kruis was voornemens vanaf gisteren in drie dagen tijd 4.000 mensen vanuit Sarajevo met bussen te evacueren naar Split en nog eens 2.000 anderen naar Belgrado. Maar na de intervenie van Izetbegovic schortte het Rode Kruis de evacuatie “tot nader order” op. Het was al de derde keer in enkele weken tijd dat evacuatiepogingen moesten worden gestaakt.

Een groep van duizend zwaar teleurgestelde Kroaten liet gisteren weten dat zij hoe dan ook weg zouden gaan. “Ik kan mijn familie hier niet laten verhongeren. Wat de risico's ook zijn, we gaan weg, desnoods te voet”, aldus Kresimir Culjak, die de exodus organiseerde. In de Bosnische hoofdstad wonen nog ten minste 300.000 mensen, die voor het grootste deel in een uitzichtloze situatie verkeren. Per dag komt slechts 150 ton voedsel de stad binnen, terwijl 240 ton nodig is.

In het oosten van Bosnië-Herzegovina verijdelden Servische burgers donderdag een poging van de VN om de door Servische troepen belegerde stad Srebenica te bevoorraden. Een vrachtwagenkonvooi met voedsel voor de 37.000 inwoners werd in de plaats Bratunac tegengehouden door een groep Serviërs, onder wie vrouwen en kinderen. De burgers, die daar door Servische strijders zouden zijn neergezet, eisten het voedsel voor zichzelf op. De vrachtwagens maakten rechtsomkeert.

Servische en Bosnische media meldden gisteren hevige gevechten in de noordelijke stad Gradacac, een van de weinige nog bestaande moslim-bolwerken. Volgens het persbureau Tanjug wordt bij de oostelijke plaatsen Stolac en Ljubinje hevig gevochten. (AP, AFP, Reuter)