Clinton krijgt zes keer zoveel salaris

WASHINGTON, 5 NOV. De toekomstige president van de Verenigde Staten, Bill Clinton, krijgt na zijn intrek in het Witte Huis, in januari, een aanzienlijk hoger salaris en veel meer privileges dan waaraan hij als gouverneur van de arme staat Arkansas gewend was.

In Little Rock, de hoofdstad van Arkansas, bewoont het gezin Clinton de eerste verdieping van een villa in een rustige buurt, dat met een hek van de buitenwereld is afgesloten. De benedenverdieping bestaat voor het grootste gedeelte uit ontmoetingsruimten die meestal opengesteld zijn voor het publiek. Sinds Clinton werd gekozen tot president van Amerika zijn ze echter gesloten.

Nu de 46-jarige Democraat afscheid neemt van de zuidelijke staat en binnenkort met zijn vrouw en dochter zijn intrek neemt in het Witte Huis krijgt het gezin de beschikking over veel meer ruimte. Op 1600 Pennsylvania Avenue bevinden zich danszalen, tennisbanen, een zwembad, verscheidene slaapkamers en vele badkamers.

Maar dat is niet alles, als president krijgt Clinton ook de beschikking over eigen butlers, koks en dienstmeisjes, twee vliegtuigen van het type Boeing 747 en moet ook de Amerikaanse veiligheidsdienst te allen tijde voor hem klaarstaan.

Als gouverneur ontvangt Clinton jaarlijks een salaris van 35.000 dollar, als president gaat hij bijna zes keer zoveel, namelijk 200.000 dollar, verdienen. Echtgenote Hillary, een van Amerika's topadvocaten, ontving een salaris dat verscheidene malen hoger was dan dat van haar man als gouverneur. Tijdens de presidentsverkiezingen was Hillary gestopt met werken. Of ze als first lady in het Witte Huis haar werk als advocate weer zal oppakken is nog onduidelijk.

Clinton verdient in Arkansas het minst van alle Amerikaanse gouverneurs, wel heeft hij de beschikking over gratis woonruimte en een eigen wagen met chauffeur. Afgelopen dinsdag, op de dag van de presidentsverkiezingen werd in Arkansas overigens besloten het salaris van de gouverneur per 1 januari 1993 te verhogen tot 60.000 dollar per jaar. (Reuter)