Bronzen Bever toegekend aan gemeente Almelo

ALMELO, 7 NOV. De gemeente Almelo is uit een lijst van 47 kandidaten onderscheiden met de Bronzen Bever, de jaarlijkse prijs van het rijk voor opdrachtgevers in de architectuur. De gemeente kreeg de prijs voor de herinrichting van de binnenstad.

Aan de prijs is behalve een plaquette, ook een bedrag verbonden van vijftigduizend gulden. Wel moet Almelo winnaar dat geld besteden aan activiteiten die de ruimtelijke ordening stimuleren. De Bever, die nu voor de derde maal is toegekend, ging eerder naar het kantoor Willemswerf in Rotterdam (utiliteitsbouw) en het stadsvernieuwingsproject Merode in Tilburg (volkshuisvesting). De andere belangrijkse kandidaten voor de Bronzer Bezer dit jaar waren de Heuvelgalerie in eindhoven en recreatiegebied "t Twiske tussen Zaandam en Purmerend.

Om haar plannen te realiseren verkocht de gemeente stukken braakliggende grond in het centrum om met dat geld de openbare ruimte te verbeteren. Een verkeersweg door de stad werd afgesneden en een ringweg met parkeergarages aangelegd; ook zijn er pleinen bijgekomen en is er uniform straatmeubilair neergezet. In de toekomst worden restanten van de textiekfabrieken op een eiland aan de Havenkom.