Boze LDP klaagt Japans openbaar ministerie aan

TOKIO, 7 NOV. De regerende Liberaal Democratische Partij van Japan zal een proces wegens smaad aanspannen tegen het Openbaar Ministerie in Tokio. Dat heeft de secretaris-generaal van de LDP, Tamisuke Watanuki, gisteravond gezegd op een persconferentie in de Japanse hoofdstad.

Aanleiding is de onthulling deze week door openbare aanklagers dat topfunctionarissen van de LDP met reusachtige sommen geld hebben geprobeerd een ultrarechtse groep om te kopen die wilde verhinderen dat Noboru Takeshita in 1987 premier van Japan werd. De aanklagers baseerden zich daarbij op de verklaring van de leider van de groep, die als getuige optrad in het lopende proces tegen de van corruptie verdachte ex-directeur van de transportfirma Sagawa.

De LDP zal ook de leider van de ultrarechtse groep aanklagen. Het OM in Tokio noemde zeven topfunctionarissen bij naam en toenaam, onder wie de onlangs gevallen LDP-leider Shin Kanemaru. Drie hebben toegegeven druk te hebben uitgeoefend op de groep, die met vrachtwagens en luidsprekers rondom het parlementsgebouw Takeshita als “zakkenvuller” het graf in prezen. De overige vier, onder wie Kanemaru, ontkennen categorisch. Namens hen noemde Watanuki gisteravond de verklaringen “ongegrond” en “een beschadiging van de eer van de partij en van sommige van haar leden”.

Intussen klinkt in Tokio steeds vaker de vraag op waarom Takeshita en de zijnen destijds zo benauwd waren voor een aantal ultrarechtse herrieschoppers, die uiteindelijk door een leider van de onderwereld de mond werden gesnoerd. Dat gebeurde op verzoek van Kanemaru via bemiddeling van de ex-directeur van Sagawa. Gisteren werd bekend dat Kanemaru en Takeshita, inmiddels premier geworden, na de goede afloop de ex-directeur in een hotel uitvoerig hebben bedankt en dat Kanemaru vervolgens ook de leider van de onderwereld persoonlijk dank heeft betuigd.

    • Paul Friese