Amsterdams publiek en masse naar Riksbioscoop

Cineac, Amsterdam, tot 12-11 The Silence of the lambs, vanaf 12-11 Hot shots, vanaf 19-11 Dances with Wolves.

AMSTERDAM, 7 NOV. De formule van de zogenaamde Riks-bioscoop, waarbij de bezoekers voor tweeënhalve gulden een doorlopende voorstelling kunnen bezoeken, lijkt aan te slaan. Het hoofdstedelijke Cineac-theater van het Cannon-concern, dat in september een nieuw leven begon als Riks-bioscoop, mag zich in een warme belangstelling van het publiek verheugen. Tot nu toe zijn gemiddeld vierduizend bezoekers per week bereid tweeënhalve gulden te betalen voor de oudere kassuccessen die worden vertoond.

Daarmee behoort de bioscoop tot de drukst bezochte theaters in Nederland. De topweek tot nu toe was de herfstvakantie, waarin de film Look who's talking too meer dan zevenduizend bezoekers trok.

Het is een doordeweekse middag, maar de Cineac aan de Reguliersbreestraat in de Amsterdamse binnenstad stroomt kort voor de aanvang van de voorstelling snel vol. Als het licht dooft en de eerste beelden op het doek verschijnen, is de zaal voor meer dan drie kwart gevuld. Een bezetting die vergelijkbaar is met de avondvoorstelling van een goedlopende, recent uitgebrachte film. Het betreft hier echter Terminator 2, een film van meer dan een jaar oud en inmiddels uit op video.

Het publiek verdringt zich rond de kassa en legt een rijksdaalder neer. “Sinds ik klein was ben ik hier niet meer geweest”, lacht een meisje van een jaar of dertig. Terwijl Arnold Schwarzenegger op het doek zijn eerste tegenstander tot moes slaat worden nog snel een groepje schoolkinderen de bios binnen gedirigeerd. “Het is een verjaardagspartijtje van mijn dochter”, verklaart de moeder desgevraagd. “Dit is nog te betalen. Normaal ben je twaalf, dertien gulden per persoon kwijt. Dat is met vijf kinderen te duur.”

Wim van Wouw, de nieuwe directeur van de Cannon-groep Nederland, toont zich ingenomen met het succes. Met de huidige bezetting is de Riks-bioscoop, ondanks de lage toegangsprijs, “behoorlijk winstgevend”, aldus de directeur. Even belangrijk vindt van Wouw het echter dat veel mensen toch weer naar de bioscoop worden gelokt. “De Riks-bioscoop werkt drempelverlagend”, meent de directeur, “Het gaat er ons om om grote groepen mensen weer aan de bioscoop te laten wennen.” Hoewel op korte termijn nog geen concrete plannen in die richting zijn, onderzoekt Cannon de mogelijkheid om ook in andere steden een Riks-bioscoop te openen.

De Cineac-bioscoop, van de architect Jan Duiker, onderging voor de heropening in september een grondige opknapbeurt. De buitengevel werd geschilderd, de stoffering binnen werd opgeknapt en in de gang werd het buffet gerenoveerd. De geluidsinstallatie in de zaal werd uitgerust met het Dolby-systeem en de achterwand werd vervangen door glasplaten. Het wachten is op de speciale speakertjes voor het geluid in de hal, maar dan kan de bezoeker van de Riks-bioscoop zelfs vanaf de bar de film volgen.

Dat laatste maakt het mogelijk om ook tijdens de film even uit de zaal te gaan om iets te bestellen, zonder dat ook maar iets van de film wordt gemist. Een mogelijkheid waar tot vreugde van de filmliefhebber, overigens weinig gebruik van wordt gemaakt. Tot de innovaties die bijdragen aan het kijkplezier behoort tevens de introductie van een kraak-vrije papieren zak voor de pop-corn.

De voorstelling begint op een aantal vaste tijdstippen per dag. Tijdens de film kan de bezoeker binnenkomen of de zaal verlaten, maar de meeste mensen houden zich toch aan de aanvangstijden, aldus werkstudente Sandra, die samen met een collega de bar beheert en de kaartjes controleert. De vrees dat de Riks-bioscoop al snel zou verworden tot een warme, droge toevluchtsoord van daklozen en junks is volgens haar tot nu toe ongegrond gebleken.

Enigszins afhankelijk van de film bestaat het publiek vooral uit jongeren en ouderen, die gemotiveerd naar de film komen kijken. De spijbelende scholieren, voor wie de bioscoop met de Cineac-formule in het verleden een dankbare onderduikadres vormde, zijn vooral aan te treffen in de ochtendvoorstelling die om elf uur start.

De films die worden vertoond wisselen om de week. De eerste cyclus bevat een wisselend aanbod van tien succesvolle films als Robin Hood, Kindergarten Cop, The silence of the lambs en Dances with wolves. De cyclus zal eind november nog een keer herhaald worden.

    • Steven Adolf