Akzo en KLM vallen mee, Philips niet; Beurs in greep van derde-kwartaalcijfers van hoofdfondsen

AMSTERDAM, 7 NOV. De bekendmaking van de kwartaalcijfers van grote hoofdfondsen als Akzo, Philips, KLM en Unilever hield de beursvloer deze week in de greep. De uitslag van de Amerikaanse presidentverkiezingen had daarentegen weinig invloed op het koersverloop.

De EOE-aandelenindex steeg in het begin van de week onder invloed van de hogere dollar en de meevallende resultaten van Akzo van 273,36 naar 278,16 punten. Woensdag moest deze beursbarometer weer een paar punten prijsgeven. De verkiezingsoverwinning van Clinton was al in de koersen verwerkt, zeiden handelaren. Het Damrak werd donderdag opgeschrikt door de onverwacht slechte resultaten van Philips. Ondanks deze tegenvaller en dankzij de sterkere dollar sloot de EOE-index deze week op 277,70 punten, ruim vier punten hoger dan vorige week vrijdag.

Hoewel Akzo (onder meer farmaceutische produkten) gezien wordt als een chemieconcern dat veel minder conjunctuurgevoelig is dan DSM (bulkchemie) dat vorige week een halvering van de winst bekendmaakte, hielden analisten hun adem in. Akzo zou wel eens meer last van de tegenzittende economie kunnen hebben dan te voorzien was. De opluchting was groot toen Akzo onveranderde winst over het derde kwartaal publiceerde. De koers van het chemiefonds steeg hierop bij hoge omzetten van 127,80 naar 134 gulden, een stijging van bijna vijf procent. Het Arnhemse concern sloot deze week af op 135,90 gulden (ex-interimdividend).

Philips en KLM kwamen donderdag met kwartaalcijfers. Philips overtrof de meest pessimistische verwachtingen van beursanalisten. Die hadden op een verlies van hoogstens 70 miljoen gulden gerekend. Appelo, de financiële man van Philips, moest echter een verlies van 154 miljoen gulden melden. Hij sloot niet uit dat Philips dit jaar met verlies zal afsluiten. Het aandeel Philips verloor in de loop van de dag 9 procent van de waarde en sloot op 17,40 gulden. De volgende dagen krabbelde de koers weer wat op en noteerde gisteren 18 gulden.

Het is voor analisten kennelijk moeilijk te voorspellen wat de resultaten van Philips zijn. “De divisie consumentenelektronica is nog wel te volgen”, zegt C. van Zeijl, analist bij Mulco, “maar hoe de divisie componenten draait, onttrekt zich voor een belangrijk deel aan de waarneming.” Van Zeijl vindt de sterk gestegen rentelasten bij Philips opmerkelijk. “Als die lasten minder gestegen waren, had het bedrijf winst kunnen maken. Nu Philips niets verdient, kan het de schulden niet versneld aflossen. Op de een of andere manier moet het bedrijf de eigen-vermogenspositie snel versterken.”

De cijfers van KLM vielen in betere aarde. De luchtvaartmaatschappij meldde een iets lagere winst, maar analisten hadden verwacht dat KLM meer te lijden zou hebben gehad van de tarievenslag. De beurs beloonde KLM met een koersstijging van 1,50 tot 22,50 gulden. De resultaten van Unilever waren conform de verwachtingen. Het Brits-Nederlandse bedrijf liet een winststijging van 4 procent zien. Desalniettemin verloor het aandeel Unilever twee gulden op 190,10. Beleggers vrezen op de langere termijn de effecten van het lagere pond.

Uitgelekte documenten over een eventuele overname van Daf door Daimler-Benz zorgde voor een opleving van het aandeel Daf. Hoewel nog niet duidelijk is wat de consequenties van zo'n transactie voor de aandeelhouders zijn, steeg de de waarde van het aandeel na de overnameberichten weer boven de tien gulden.

    • Frank van Alphen