Air France dit jaar op verlies van 1 miljard

ROTTERDAM, 7 NOV. De Franse luchtvaartmaatschappij Air France verwacht dit jaar een verlies te lijden van drie miljard franc, circa een miljard gulden.

Dat is ruim vier maal zoveel als het verlies van 685 miljoen franc dat over 1991 werd geleden. Dit heeft de algemeen directeur van Air France, Jean-Didier Blanchet, gisteren meegedeeld na afloop van een bijeenkomst van de ondernemingsraad van de maatschappij. Air France zou met het verwachte resultaat bijna een kwart van het totale verwachte verlies van de internationale luchtvaart voor haar rekening nemen. De IATA, de internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen, voorspelde eerder deze week dat zijn leden met elkaar dit jaar circa 2,5 miljard dollar (circa 4,4 miljard gulden) verlies zullen lijden.

De Franse staatsmaatschappij leed in de eerste helft van dit jaar een verlies van 1,5 miljard franc. In het derde kwartaal, de gunstigste periode voor de luchtvaart, kwam daar nog eens 300 miljoen franc bij.

Air France heeft zwaar te lijden onder de hevige prijzenslag in het vliegverkeer tussen de VS en Europa. De Franse maatschappij besloot in augustus als eerste Europese luchtvaartmaatschappij de tarieven op de transatlantische routes te verlagen. Zij reageerde daarmee op de prijzenslag die door Amerikaanse concurrenten was ontketend.

Een maand geleden maakte Air France-president Bernard Attali bekend 1.500 banen extra te willen schrappen. Attali wilde met die extra bezuinigingen bereiken dat de luchtvaartmaatschappij, die sinds 1990 verlies lijdt, in 1994 uit de rode cijfers komt. Blanchet deed gisteren een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de vakbonden, die 23 november een 24-uursstaking willen houden uit protest tegen de begin oktober aangekondigde saneringsplannen.