Unilever houdt de winstgroei op vier procent

ROTTERDAM, 6 NOV. Unilever boekte in het derde kwartaal een winst van 1,12 miljard gulden, een stijging van 4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden is de winst eveneens met vier procent gestegen tot 2,95 miljard dollar.

Wanneer het effect van de lagere dollar en het lagere pond buiten beschouwing worden gelaten, is de winst over het derde kwartaal met 6 procent gestegen. Over de eerste negen maanden boekte Unilever in dat geval een winststijging in guldens van 7 procent. Dat heeft het Nederlands-Britse concern vanmorgen bekendgemaakt.

Op de Amsterdamse beurs reageerden beleggers negatief op de winstcijfers. De koers van het aandeel, dat gisteren sloot op 192,10 gulden, daalde vanmorgen met drie gulden. Rond het middaguur was de koers weer opgelopen tot 190.

De omzet (tegen constante koersen) nam in het derde kwartaal met 3 procent toe tot 20,14 miljard gulden. Die stijging heeft Unilever te danken aan de verkopen in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië, waar de omzet met bijna 15 procent steeg tot 4,27 miljard gulden. In de Verenigde Staten en Europa daalden de omzetten vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar licht. Wanneer de verkochte veevoeder- en verpakkingsactiviteiten buiten beschouwing blijven, is het volume in Europa met 4 procent gestegen, zegt een woordvoerster van het concern. Unilever behaalde over de eerste negen maanden een omzet van 58,56 miljard gulden, 4 procent meer dan vorig jaar.

In de VS is Unilever al geruime tijd verwikkeld in een felle concurrentieslag, waardoor het resultaat in deze regio behoorlijk onder druk is komen te staan. In het derde kwartaal daalde het bedrijfsresultaat van 354 miljoen gulden tot 329 miljoen gulden. Bestuursvoorzitter Maljers noemt de resultaatontwikkeling “minder bevredigend, maar de eerder in dit jaar gewonnen marktaandelen werden in de meeste sectoren behouden”. Over de eerste negen maanden behaalde Unilever wereldwijd een resultaat van 5,1 miljard gulden, tegen 4,9 miljard gulden vorig jaar.

Unilever heeft vanmorgen geen uitspraken gedaan over de verwachtingen voor het vierde kwartaal. De onderneming wijst er wel op dat het gebruik van gemiddelde omrekeningskoersen (in het derde kwartaal 3,20 gulden voor het pond en 1,67 voor de dollar) het effect van de recente wisselkoersveranderingen heeft gedempt. De sterk gedaalde waarde van het pond zal volgens de woordvoerster in het vierde kwartaal verder tot uiting komen.