Suriname oneens over sanering van de economie

PARAMARIBO, 6 NOV. De Surinaamse regering is verdeeld over de wijze waarop de economie van het land moet worden gesaneerd.

Deze week lekte een concept-programma uit dat onder meer voorziet in devaluatie van de munt en de invoering van een zwevende koers. Eén van de coalitiepartners in de Nieuw-Front-regering, de Surinaamse Partij van de Arbeid, verzet zich echter tegen een zwevende koers. De partij vreest dat die zal worden gemanipuleerd door de geldelite van het land, die nu al de zwarte valutamarkt beheerst. Het volk, dat kampt met explosief gestegen kosten van levensonderhoud, wordt dan geheel “voor de leeuwen gegooid”, aldus de SPA. Volgens de voorstanders van een zwevende koers heeft de regering niet voldoende valuta om een vaste koers te handhaven. De regering hoopt voor het weekeinde alsnog overeenstemming te bereiken.