Romario zegt vertrouwen op in Westerhof

ROTTERDAM, 6 NOV. PSV heeft nog niet besloten of er disciplinaire maatregelen genomen worden tegen Romario, die vanmorgen in twee krante-interviews het vertrouwen heeft opgezegd in trainer Hans Westerhof. Ook spuide hij kritiek op zijn medespelers Erwin Koeman en Edward Linskens. Westerhof zei vanmiddag teleurgesteld te zijn in zijn sterspeler, vooral omdat zijn opmerkingen niet intern zijn gemaakt. “Zeker als het collega's betreft is dit niet de geijkte weg.” Voorzitter Jacques Ruts reageerde laconiek met de opmerking: “Ach, Romario blijft Romario.”

De PSV-voorzitter weet de nieuwe storm rond de Braziliaanse voetballer aan diens onvermogen zich aan te passen bij de Westeuropese voetbalcultuur. “We zijn er nog niet over uitgesproken, maar we zijn te allen tijde bereid hem te helpen zich wel aan te passen.” Westerhof noch Ruts sprak in eerste instantie van maatregelen wat bij eerder incidenten wel gebeurde.

Romario leverde zijn felle kritiek in interviews met De Telegraaf en het Eindhovens Dagblad. Trainer Westerhof verweet hij bij het maken van de opstelling niet naar de kwaliteit te kijken maar persoonlijke voorkeuren een rol te laten spelen. “Ik heb geen vertrouwen in hem. (...) Het is helaas in het voetbal zo dat niet altijd de besten spelen maar dat de mensen die een goede band met de trainer hebben de voorkeur krijgen boven hen die het eigenlijk verdienen”, liet hij de Eindhovense krant weten. Verder is er bij Westerhof volgens hem sprake van onbegrip. “De trainer had voordat hij naar PSV kwam alleen maar kleine clubs getraind. Hij had er helemaal geen notie van hoe de dingen eraan toegaan bij een grote club als PSV.”

Hij hekelt verder zijn medespelers Koeman (“Die speelt al drie jaar bij PSV en heeft er nog nooit wat van gebakken”) en Edward Linskens.

De Braziliaan had tot nu toe in het openbaar niet gereageerd op twee incidenten tussen hem en de clubleiding. Twee maanden geleden werd hij uit de selectie verwijderd omdat hij de groep tijdens een toernooi in het Spaanse Cadiz in de steek had gelaten. Ook toen hij voor de uitwedstrijd tegen AEK Athene niet in de basisopstelling stond zweeg hij, al nam hij zich toen voor na die ontmoeting wel zijn mening te geven. Dat hij drie doelpunten scoorde en daarmee weer voor lange tijd krediet leek te hebben opgebouwd voor zijn grillige gedrag, heeft geen invloed gehad op die beslissing. Opnieuw greep hij de gelegenheid aan om zijn wens te herhalen dat hij weg wil uit Eindhoven. “Weg wil ik. Ik was nog even met een ander huis bezig, maar dat is nu niet meer nodig.”