Reddingsplan Zweedse banksector

STOCKHOLM, 6 OKT. De Zweedse overheid heeft gisteren aangekondigd onbeperkte financiële steun te geven aan de noodlijdende bankensector in het land. Hiermee wil zij verzekeren dat het Zweedse betalingssysteem goed blijft functioneren en dat de binnenlandse en buitenlandse kredietwaardigheid van de banken niet verder wordt aangetast. De Zweedse overheid sluit niet uit dat door de aanhoudend financiële crisis een aantal banken hun deuren moet sluiten.

Het verlies van de Zweedse banken wordt dit jaar geschat op 50 miljard Zweedse kroon (13 miljard gulden). In 1991 was dat nog 35 miljard Zweedse kroon.

De overheid zei dat aan bankinstellingen en aan de overheid verbonden hypotheekbanken leningen en garanties zullen worden verstrekt om verdere kredietverliezen en verlies op activa op te vangen. Daarnaast geeft de overheid garanties af bij het verstrekken nieuwe kredieten.

De ondersteuningsmaatregel kan voor de Zweedse overheid een strop beteken van vele miljarden kroon, aldus de staatssecretaris van financiën Bo Lundgren. Maar hoeveel het mandaat op dit moment precies gaat kosten is volgens Lundgren nog onduidelijk.

Onafhankelijke kredietverstrekkers en verzekeraars, die eveneens getroffen zijn door de verslechterde economische omstandigheden en het inzakken van de onroerendgoedmarkt, kunnen geen gebruik maken van de ondersteuningsmaatregel.

De crisis in de Zweedse banksector begon eind jaren tachtig. De Zweedse banken voerden toen een expansief en speculatief kredietbeleid. Men name de waardevermindering van onroerende goederen bracht de banken vervolgens in de problemen. (Reuter)