Om gespannen relatie met Iraakse Koerden te verbeteren; Turkse gezanten naar N-Irak

ANKARA, 6 NOV. De Turkse premier, Süleyman Demirel, heeft twee vertegenwoordigers van het ministerie van buitenlandse zaken naar Noord-Irak gestuurd om de Koerdenleiders Jalal Talabani en Massoud Barzani ervan te verzekeren dat de Turkse militairen slechts tijdelijk in Noord-Irak blijven.

In een boodschap zegt Demirel dat het Turkse leger de grensstreek zal verlaten zo gauw de kampementen, schuilplaatsen en wapen- en voedseldepots van de (Turks-)Koerdische Arbeiders Partij, de PKK, in Noord-Irak volledig zijn vernietigd.

Het is de eerste keer dat Turkse diplomaten naar Noord-Irak reizen. Tot nu toe hadden de onderhandelingen tussen Turkse en Noordiraakse vertegenwoordigers in Ankara plaats. Het bezoek moet de gespannen relaties weer enigszins normaliseren, nadat het Turkse leger op 12 oktober een militaire operatie lanceerde in Noord-Irak om de PKK uit de grensstreek te verdrijven. Iraaks-Koerdische strijders (peshmerga's) waren een week eerder zelf ook al een offensief begonnen tegen de PKK.

Vorige week kwamen de Iraakse Koerden en vertegenwoordigers van de PKK vervolgens overeen dat de Turks-Koerdische strijders politiek asiel wordt geboden in een gebied aan de grens met Irak en dat de organisatie zich verder zal onthouden van gewapende aanvallen op Turks grondgebied. Volgens Turkse kranteberichten is gisteren een eerste groep van 1.000 PKK-strijders naar de Noordiraakse stad Arbil overgebracht.

Op de dag dat de overeenkomst werd getekend vervoerde het Turkse leger evenwel nog meer manschappen, tanks en artillerie naar Noord-Irak om de grensstreek volledig uit te kammen en de schuilplaatsen en depots van de PKK op te ruimen. Het wil daarmee voorkomen dat de PKK-strijders zich er de komende maanden opnieuw zouden kunnen vestigen, een karwei dat volgens de Turkse legerstaf binnen twee weken zal zijn afgerond.

Gisteren werd van Turkse zijde eveneens bekendgemaakt dat in de afgelopen weken 4.500 PKK'ers uit Noord-Irak zijn verdreven, van wie tussen de 1.800 en 2.000 de dood hebben gevonden, vele anderen gewond zijn geraakt en een klein deel naar Iran is gevlucht. In het gebied zouden zich nog 2.500 Turks-Koerdische strijders ophouden. Cijfers die echter door geen enkele andere bron worden bevestigd. Turkije heeft er in het verleden blijk van gegeven de verliezen van de PKK hoog op te schroeven, om zo binnenslands het prestige van het leger op te vijzelen.

Het Directoraat voor Godsdienstzaken heeft de Turkse imams (geestelijken) bovendien opdracht gegeven vandaag in het vrijdaggebed de Turkse militairen die aan de operatie in Noord-Irak deelnemen, waarbij tot nu toe volgens officiële opgaven 23 man sneuvelden en 96 gewond raakten, een hart onder de riem te steken.

    • Froukje Santing