Officier eist hoge straffen in xtc-zaak

AMSTERDAM, 6 NOV. Tegen de hoofdverdachte in een omvangrijke xtc-zaak heeft officier van justitie mr. A.O. van der Kerk tien jaar gevangenisstraf geëist. Het betreft de 45-jarige voortvluchtige T. van D., die in juni door twee nep-agenten uit de Bijlmerbajes werd gesmokkeld.

Tegen de zeven andere verdachten eiste de officier gisteren voor de Amsterdamse rechtbank tussen de anderhalf en zes jaar. In alle gevallen vroeg de officier verbeurdverklaring van gelden en goederen die uit criminele activiteiten waren verkregen.

Officier Van der Kerk sprak van “een crimineel imperium zoals wij nog maar zelden in Nederland hebben gezien”. Volgens hem ging het overigens niet om produktie van of handel in XTC, maar om MDA, een zwaardere variant daarvan. Het “meest beangstigende aspect” vond de officier dat de organisatie in korte tijd een miljoenenomzet kon bereiken. De organisatie kende tussen april 1991 en februari 1992, toen de politie haar ontmantelde, een omzet van circa 300 miljoen gulden. De winsten kwamen vooral uit Engeland, waar miljoenen pillen werden afgezet. Bij ABN Amro in Rotterdam en in het Antwerpse wisselkantoor van Stevens werd het geld gewisseld.

De officier vond de zaak een voorbeld van de wijze waarop de georganiseerde misdaad economische macht kan verwerven. “Nog een stap verder en die economische macht kan bepaalde sectoren van het maatschappelijk leven geheel in zijn greep krijgen. Daar kan geen legaal bedrijf tegen concurreren.”