Jeltsin nodigt Clinton uit voor snelle ontmoeting

LITTLE ROCK/MOSKOU, 6 NOV. De Russische president Boris Jeltsin heeft gisteren de aanstaande Amerikaanse president Bill Clinton opgebeld om hem te feliciteren met zijn verkiezing.

Ook andere wereldleiders zochten gisteren hun eerste persoonlijke contact met Clinton sinds diens verkiezing. Een hoge Russische functionaris verklaarde naderhand in Moskou dat Jeltsin hoopt zo spoedig mogelijk na Clintons inhuldiging op 20 januari een ontmoeting met de nieuwe president te hebben in Moskou. Een Russische woordvoerder citeerde wat Jeltsin tegen Clinton zei als volgt: “De stoutmoedigheid in de politiek en de krachtige verwerping van oude dogma's en stereotypen waarvoor u staat, passen goed bij de beginselen van onze Russisch-Amerikaanse betrekkingen.” Clinton zelf probeerde de indruk te vermijden dat hij zich al op het terrein van het buitenlandse beleid had begeven. “We praten er alleen over wat hij (Jeltsin) aan het doen is. Ik zei dat ik democratie en de vrije-markteconomie ondersteun”, aldus Clinton gisteren in Little Rock. De aanstaande president sprak verder telefonisch met de Canadese premier Brian Mulroney, de Britse premier John Major, diens Italiaanse ambtgenoot Giuliano Amato, de Mexicaanse president Carlos Salinas de Gortari, de Argentijnse president Carlos Menem en de Zuidafrikaanse zwarte leider Nelson Mandela. “We hadden geen inhoudelijke conversaties. Ze begroetten me alleen allen”, verklaarde Clinton. Clinton weigerde gisteren ook elk commentaar op de ontluikende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de Europese Gemeenschap. “Ik kan daar geen commentaar op geven. We hebben één president en hij moet die beslissingen nemen.”