Japan hervat hulp aan Vietnam met een grote lening

TOKIO, 6 NOV. Japan heeft na een onderbreking van 14 jaar zijn hulp hervat aan Vietnam. Het ministerie van buitenlandse zaken maakte vanmorgen bekend dat Japan Vietnam een lening geeft ter waarde van 369 miljoen dollar. De Japanse hulp aan Vietnam was opgeschort sinds 1978, toen Vietnam Cambodja binnenviel.

Het nieuws werd door buitenlandse zakenlieden in Hanoi verwelkomd en uitgelegd als een voorteken dat ook de Verenigde Staten hun handelsembargo jegens Vietnam spoedig zullen opheffen. Japan was een van de laatste staten die aan een embargo tegen Vietnam vasthielden, al oefende het geleidelijk aan meer druk uit op Washington om de houding tegen Vietnam te versoepelen.

De lening, de grootste die Vietnam ooit van een buitenlandse mogendheid heeft ontvangen, is vooral bedoeld voor het verbeteren van de infrastructuur in het land. De lening moet over een periode van 30 jaar worden terugbetaald tegen een rente van 1 procent. De Japanse regering zei met de lening “de economische hervormingen te willen steunen”. Ook hoopt Tokio er de stabiliteit in de regio mee te bevorderen. (Reuter, AFP)