Ierland 25 november naar de stembus

DUBLIN, 6 NOV. De Ierse premier Reynolds heeft gisteren nieuwe verkiezingen uitgeschreven nadat zijn coalitie een nederlaag had geleden in de Dail, het Ierse parlement.

Een motie van wantrouwen, die was ingediend door Labour, werd met 88 tegen 77 aangenomen, nadat de Progressieve Democraten een dag eerder uit het coalitiekabinet waren gestapt. Daardoor ontviel aan het kabinet de parlementaire meerderheid, die maar één stem bedroeg. De 60-jarige Reynolds, die begin dit jaar Charles Haughey opvolgde, sprak de hoop uit dat zijn Fianna Fal erin zal slagen bij de verkiezingen, die op 25 november zullen worden gehouden (een dag eerder dan aanvankelijk aangegeven), de absolute meerderheid zal behalen. Het referendum over de abortusregeling, dat op 3 december zou worden gehouden, wordt vervroegd tot 25 november. (AP, Reuter)