"Hulp nu al te laat voor aantal vluchtelingen'

GENÈVE/ZAGREB, 6 NOV. “Een aantal vluchtelingen in het voormalige Joegoslavië is al ter dood veroordeeld. Elke hulpoperatie die ten doel heeft hen voor het invallen van de winter te helpen, komt nu al te laat.”

Dat is gisteren gezegd door een woordvoerder van het Hoge VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR).

De woordvoerder, Ron Redmond, zei dat in grote delen van het voormalige Joegoslavië de winter al is ingevallen. Dat geldt zeker voor Bosnië, waar volgens Redmond per week ten minste 9.100 ton voedsel nodig is om de vluchtelingen in leven te houden. In de praktijk is de afgelopen twee weken gemiddeld maar vierduizend ton voedsel aangeleverd, 1.100 ton via de luchtbrug op Sarajevo, de rest over land vanuit Split, Zagreb en Belgrado. Die toelevering stokt van tijd tot tijd. In de maand september moest de luchtbrug op Sarajevo worden gestaakt en de konvooien over land worden regelmatig tegengehouden door milities van de strijdende partijen. Aldus wordt week in week uit een deficit opgebouwd dat zich zal wreken zodra de winter doorzet.

Deze zomer hebben hulporganisaties een programma opgezet om de vluchtelingen in Bosnië de komende winter te helpen. Daarvoor werd 340 miljoen dollar uitgetrokken. Door de zeer snelle groei van het aantal vluchtelingen - er zijn er nu naar schatting drie miljoen - is die hulp evenwel al in september en oktober vergeven. Het Internationale Rode Kruis komt ongeveer veertig miljoen dollar te kort, de Wereldgezondheidsorganisatie WHO 25 miljoen dollar en Unicef 36 miljoen dollar.

Het vluchtelingendrama is de afgelopen week nog aanzienlijk verergerd door de val van Jajce. Volgens de jongste cijfers zijn vijftigduizend inwoners van Jajce na de verovering door de Serviërs op de vlucht geslagen of gedreven.

De Servische inwoners van het Bosnische dorp Bratunac hebben gisteren een VN-konvooi met voedsel, op weg naar de door Serviërs belegerde en door een moslim-meerderheid bewoonde stad Srebenica, tegengehouden. Het konvooi, bestaande uit negentien vrachtwagens, stuitte bij Bratunac op een wegblokkade en werd gedwongen om te keren. (Reuter, AFP)