Hirsch Ballin: bij actie tegen illegalen te veel politie

DEN HAAG, 6 NOV. Minister Hirsch Ballin van justitie vindt dat bij de opsporingsactie in maart naar illegalen bij het centraal magazijn van Blokker in Geldermalsen te veel politiepersoneel is ingezet. Dat heeft de minister de Tweede Kamer laten weten nu het onderzoek van de rijksrecherche naar de inval is afgerond.

Hirsch Ballin onderschrijft het oordeel van de Arnhemse procureur-generaal mr. W. Sorgdrager, dat op grond van te weinig aanwijzingen tot actie is overgegaan om te zien of het bedrijf illegale werknemers zou hebben. Op 23 maart werden bij het distributiecentrum zo'n tachtig werknemers gearresteerd en vastgehouden in de raadszaal van Geldermalsen. Slechts twee van hen bleken illegaal in Nederland te verblijven. Meer dan honderd opsporingsambtenaren met honden en een helikopter werden bij de actie ingezet.

Mr. Sorgdrager stelt dat de actie is gebaseerd en uitgebouwd op “een fundament van aannames”. De minister maakte in zijn brief bekend dat een bericht in het Algemeen Dagblad indertijd de Dienst Inspectie Arbeidsverhoudingen, belast met de opsporing van illegale arbeid, op het spoor van het distributiecentrum heeft gebracht.

Van hardhandig of onbehoorlijk optreden tegen de werknemers van Blokker is uit het onderzoek niets gebleken, aldus de minister. Een aantal arrestanten heeft na afloop een klacht ingediend tegen het politie-optreden. Sommigen zijn langer vastgehouden dan toegestaan en de verhoren zijn in sommige gevallen verder gegaan dan alleen het vaststellen van de identiteit van betrokkenen.

Een van de redenen dat te snel is gegrepen naar het middel van de massale inval is volgens Sorgdrager dat het vooroverleg over de actie onvoldoende gestructureerd is geweest. Een driehoeksoverleg tussen burgemeester, officier van justitie en korpschef heeft niet plaatsgevonden. Bovendien waren de burgemeester en de officier van justitie van te summiere informatie voorzien. Van hun kant heeft het vrijwel volledig ontbroken aan kritische vragen.

Burgemeester Baris van Geldermalsen wenste vanmorgen niet te reageren voordat hij de gemeenteraad heeft ingelicht. Het distributiecentrum heeft de Staat en de gemeente Geldermalsen inmiddles gedagvaard wegens onrechtmatige daad.