Handelsoorlog met VS splijt Europese Commissie; MacSharry treedt terug uit overleg

De handelsbetrekkingen tussen de VS en Europa zijn gisteren onder grote spanning gekomen door strafmaatregelen die Amerika de EG in het vooruitzicht heeft gesteld. Dat gebeurde na de mislukte onderhandelingen over landbouwsubsidies. Binnen de Europese Commissie heeft het handelsoverleg tot diepe verdeeldheid geleid. Vanmiddag heeft GATT-voorzitter Dunkel een spoedvergadering, aanstaande dinsdag, belegd over de crisis in het handelsoverleg.

BRUSSEL, 6 NOV. Landbouwcommissaris Ray MacSharry heeft zich teruggetrokken als onderhandelaar namens de Europese Gemeenschap uit het overleg met de VS over de landbouwsubsidies. Volgens bronnen bij de Commissie legt hij deze taak neer omdat hij door voorzitter Delors zou zijn tegengewerkt bij zijn pogingen om eerder deze week in Chicago een doorbraak te bereiken in het conflict. Delors zou zijn pogingen om een compromis met de VS te bereiken hebben ondermijnd door steeds de Franse landbouwbelangen te verdedigen. Hij blijft als commissaris aan, tot zijn al eerder aangekondigde vertrek in januari.

De officiële woordvoerder van de EG-Commissie wilde vanmorgen het vertrek van MacSharry niet bevestigen en noemde vragen daarover “hypothetisch”. Hij weigerde nadere vragen te beantwoorden omdat het hier zou gaan om “een kwestie van interne organisatie”.

De stap van MacSharry heeft geen gevolgen voor de positie van commissaris Andriessen, die als toponderhandelaar voor het EG-handelsbeleid aanblijft.

Na zijn terugkeer woensdag uit Amerika schreef MacSharry een brief aan Delors waarin hij zegt af te zien van verdere betrokkenheid bij het oliezadenconflict. Gistermiddag weigerde hij al Amerikaanse ambtenaren te ontmoeten. De stap van MacSharry is een duidelijke aanwijzing van de grote verschillen van mening binnen de Europese Commissie over de houding die de EG jegens de VS moeten aannemen. Vorige week in een NOS-interview kritiseerde Andriessen al openlijk Delors. Hij zei toen te hopen Delors ervan te kunnen “overtuigen” dat de inzet van de EG bij de oliezaden onderhandelingen aanvaardbaar zou zijn voor onder meer de Franse boeren.

Het conflict draait om de subsidies die de Europese Gemeenschap geeft aan de producenten van soja en zonnebloemen. De Franse minister van landbouw Soisson beschuldigde MacSharry er in het openbaar steeds van zijn onderhandelingsmandaat te overschrijden. Delors liet bij herhaling merken het hiermee eens te zijn.

    • Folkert Jensma