Controleur neergestoken in volle tram

ROTTERDAM, 6 NOV. Een controleur van de Rotterdamse openbaar vervoeronderneming RET is gisteren in een volle tram neergestoken door een zwartrijder. De dader ontkwam. De toestand van de controleur is stabiel.

De steekpartij vond gistermiddag rond kwart voor zes plaats. Drie controleurs van de RET stapten in de wijk Kralingen in tramlijn 7, tegelijk met twee mannen. Een van hen liep naar de stempelautomaat, de ander ging met zijn voeten op een bank zitten. Nadat de controleur hem daarvoor tweemaal had gewaarschuwd, ontstond een vechtpartij. De tweede man bedreigde de controleur met een mes, waarna deze de zwartrijder losliet. Voordat de mannen uitstapten, trok de zwartrijder ook een mes en stak de controleur in zijn onderbuik.

De medenzeggenschapscommissie van de RET heeft vanmorgen vergaderd over de te nemen maatregelen. Volgens een woordvoerder van de RET is in het plan sociale veiligheid voor het openbaar vervoer, dat in juli door het college van B en W werd geaccepteerd, voorzien in een opleiding sociale vaardigheden voor de controleurs. De politiële taken van controleurs zouden volgens het plan in de toekomst moeten worden vervuld door politiewachten, die een korte politieopleiding krijgen en worden uitgerust met handboeien. Het college wees uitrusting met een wapenstok echter van de hand. Ook zal er worden geëxperimenteerd met een vaste conducteur op tramlijn 2.

De RET krijgt zeker 25 van extra politiewachten, maar is met het minsterie van verkeer en waterstaat in onderhandeling om geld vrij te krijgen voor 100 politiewachten. Een woordvoerder van het personeel zegt dat de controleurs het niet met het plan eens zijn. Ze willen zelf politie-taken krijgen en met handboeien worden uitgerust. “Anders zit er weer een laag tussen ons en de politie”, aldus de woordvoerder.