Consolidated: moralisme verpakt in hiphopritmes

Consolidated. Te zien: 6/11 Effenaar, Eindhoven; 7/11 Paard, Den Haag; 8/11 Melkweg, Amsterdam.Hai Paul, ik ben te bereiken op tel. 035-712636, 7, 8,9. Dag! Hester.

AMSTERDAM, 6 NOV. De drie leden van de Amerikaanse groep Consolidated behandelen in hun muziek graag politieke onderwerpen. Hun vierde cd, Play More Music, laat zich dan ook beluisteren als een index van misstanden. In ieder nummer wordt een verschijningsvorm van sexisme, racisme, fascisme of ander -isme aan de kaak gesteld en bij optredens worden op videoschermen bloederige beelden afgezet tegen de glamour van reclames en soapseries. De moralistische teksten worden gerapt door zanger Adam Sherburne en krijgen hun agressieve lading door een overdonderende electronische chaos en scherpe hiphopritmes.

Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen was de groep al in Nederland, aan de vooravond van een uitgebreide Europese tournee. Zanger Adam Sherburne zegt hierover: "We zijn maar matig enthousiast over Clintons overwinning, ook al hebben we voor we weg gingen op hem gestemd. Hij zal niet echt veel verandering brengen; op het gebied van economie niet en in zaken als onderwijs of milieu misschien een beetje. Het enige wat ons aanspreekt is zijn "Pro Choice'-standpunt en zijn liberale ideeën over homosexuelen'. Sherburne die een grote blauwe "Pro Choice' button op zijn jas draagt ten teken dat hij vrouwen zelf wil laten beslissen over wel of geen abortus, lijkt zich op Play More Music evenzeer boos te maken over het leeg vissen van de oceanen als over concertgangers die "stagediven' en daarmee anderen verwonden, misbruik van vrouwen, onderdrukking van zwarten en dierproeven. De "sociale criticus' Sherburne wil geen nuance aanbrengen in zijn verontwaardiging: "Wij zijn muzikanten die songs schrijven van vier minuten, daarin presenteren we een probleem en hopen dat mensen er eens over gaan nadenken en discussiëren.'

De cd is opgenomen in het voorjaar, tijdens de Rodney King-rellen in Los Angeles. De zwarte rapper Paris werd gevraagd om hier een nummer over te schrijven, "Guerrillas in the Mist', opgebouwd rond de leuze "No Justice, No Peace'. De leden van Consolidated kozen bewust voor Paris' "zwarte' perspectief op de kwestie, net zoals ze het vrouwengroepje The Yeastie Girls uitnodigden voor een 'vrouwen'-song. Dat werd een onderricht in orale seks, "You Suck'. Consolidated zelf richt zich in de teksten vooral op de blanke man. "Het is dit deel van de wereldbevolking dat de grootste onderdrukking uitoefent: op zwarten, op vrouwen en op dieren ("species-ism')', zegt veganist Sherburne. Soms wordt de constante nadruk op de blanke man als grote boosdoener hinderlijk en lijkt het alsof vrouwen alleen als slachtoffers toekijken vanaf de zijlijn. "Wij zijn mannen dus we steken de hand in eigen boezem. Vrouwen zijn lang genoeg misbruikt in songs.'

Bij een hard en opzwepend concert, die avond in Nijmegen, blijkt de groep meer relativeringsvermogen te hebben dan hun uitlatingen doen verwachten. Vanaf de vier videoschermen laten ze zich toespreken door een fan die moe is van al het gepreek: "Play more music, men!'. Temidden van een wirwar van snoeren en vervaarlijk opgestapelde apparatuur beweegt de slungelige Sherburne zich als een robot, laat zich neerschieten door een denkbeeldig pistool en hanteert een mini-megafoon. Maar als de groep aan het eind van het optreden op de rand van het podium gaat zitten om met het publiek van gedachten te wisselen over zaken als immigratie en vreemdelingenhaat, reageert het Nijmeegse publiek niet helemaal naar behoren. De discussie komt niet op gang en uiteindelijk vraagt iemand Sherburne of hij toevallig de voetbaluitslagen van die avond weet.

    • Hester Carvalho