Botha: Savimbi wil regering van nationale eenheid

PRETORIA/LUANDA, 6 NOV. Unita-leider Jonas Savimbi wil vrede in Angola en is bereid toe te treden tot een regering van nationale eenheid. Dat heeft gisteren de Zuidafrikaanse minister van buitenlandse zaken, Botha, gezegd na telefonisch contact met de Angolese rebellenleider.

“Hij is bereid de strijd overal in Angola te staken”, aldus Botha. Een week geleden braken in de hoofdstad Luanda en een aantal andere steden in Angola zware gevechten uit tussen Savimbi's troepen en militaire eenheden van de MPLA-regering. Bij de strijd leed Unita in elk geval in Luanda een zware nederlaag. Zeker vijftienhonderd mensen zijn bij de gevechten om het leven gekomen.

Botha zei gisteren in Pretoria dat hij nu probeert een ontmoeting tussen Savimbi en president José Eduardo dos Santos te organiseren. Datzelfde probeert ook de onder-secretaris-generaal van de VN, Marrack Goulding, die in Angola is aangekomen. Ook de Portugezen hebben druk uitgeoefend op Savimbi om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen; onderminister van buitenlandse zaken José Manuel Durão Barroso sprak gisteren telefonisch een uur lang met de rebellenleider.

Savimbi sprak gisteren in zijn bolwerk Huambo met generaal Antonio Franca N'dalu, de stafchef van het Angolese leger die door president Dos Santos naar Huambo was gestuurd om te onderhandelen over de beëindiging van de vijandelijkheden. Het was het eerste contact op het hoogste niveau tussen Unita en de MPLA-regering sinds de strijd een week geleden oplaaide. N'dalu is in het verleden belast geweest met overleg met Savimbi's Unita over een politieke oplossing van de burgeroorlog die zestien jaar heeft geduurd.

In Moskou is gezegd dat de Unita heeft beloofd de vijftig Russen te zullen vrijlaten die deze week door militairen van de beweging zijn ontvoerd. De Russen werkten met twintig eveneens ontvoerde Brazilianen aan een stuwdamproject in het oosten van Angola. (Reuter, AP)